Afbeelding
Martin Wessels

Recept van de week is jarig: Appeltaart

Blog

Groenten van het seizoen, groente en vlees uit de regio, bewust gekozen en bewust gekweekt met respect voor de omgeving. Niet wat van ver komt is lekker, maar juist wat van dichtbij komt. Hobbykok Martin Wessels oogst waar mogelijk uit de moestuin en vult dat aan met seizoensproducten. Deze week: Appeltaart.

18 april 2015 verscheen het eerste recept van de week op BredaVandaag. Deze rubriek is dus jarig. En om dat te vieren deze week appeltaart.
Benodigdheden:
Een springvorm van 28 cm
Een handmixer met deeghaken
Een voorverwarmde oven op 190 graden
Een koekenpan
Een steelpan
Ingrediënten voor de bodem:
300 gram speltbloem
250 gram gezouten roomboter
150 gram bruine basterdsuiker
Ingredienten voor de vulling:
1,5 kilo appels (jonagold)
1 appel  extra om compote te maken
1 grote eetlepel kaneel
Een pot Boeren Jongens van 500 ml
Ingrediënten voor de bovenlaag:
90 gram speltbloem
40 gram bruine basterdsuiker
Een zakje vanillesuiker
40 gram roomboter

Bereiding:
Meng in een bak de ingrediënten voor de bodem met  de handmixer tot een homogeen deeg. Kneed er een bal van en zet het een half uur in de koelkast.
Verwarm ondertussen de oven voor.

Vulling: 
Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snij de appels in vier partjes , die weer in de lengte doormidden en die dwars doormidden . Elke appel in 16 stukjes dus. Hou 1 appel ( in stukjes ) apart voor de compote.
Goet de Boeren Jongens af , maar vang het vocht op (dat is brandewijn). Doe de appel voor de compote in een steelpan en voeg wat brandewijn toe, breng aan de kook en laat zachtjes koken tot het zacht is en stamp een beetje door elkaar. Te veel vocht afgieten.
Verwarm een koekenpan en roerbak daarin de andere appelstukjes op halfhoog vuur. Voeg ook hier een bodempje brandewijn toe , anders bakken ze aan. De appelpartjes worden wat zachter en worden wat droger hierdoor, anders wordt het zo'n natte taart. Giet overtollig vocht af.
Roer er de Boeren Jongens en compote doorheen. De vulling is nu klaar.

Bodem:
Duw de deegbal uit in de springvorm , duw de kanten omhoog , zodat heel de bodem en de ronde zijkant bedekt is met deeg. 
Giet er de vulling in

Bovenlaag:
Doe in een kom bloem, boter en vanillesuiker en kneed er met de hand een kruimelig deeg van. Roer er met een lepel de basterdsuiker door.
Verdeel het over de taartvulling.
Bak de taart ca. 50 minuten in het midden van de oven. Laat de taart daarna afkoelen.

Bijpassende muziek: 
Vanwege deze feestelijke gelegenheid staat er op Spotify een afspeellijst met een doorsnee van de muziek aangegeven in deze rubriek. Deze zal in de toekomst aangevuld worden .