Koningsdag 2015 in de binnenstad in 't Valkenberg aan het begin van de middag.
Koningsdag 2015 in de binnenstad in 't Valkenberg aan het begin van de middag. Stadsfotograaf Breda

Koningsdag 2016: Alle oranje activiteiten in Breda op een rij

Cultuur 538Koningsdag

BREDA - De echte oranje die-hards kunnen in Breda hun lol wel op. Al staat de hele stad in de ban van 538 koningsdag, is dit lang niet het enige evenement die Breda te bieden heeft. BredaVandaag zet alle koninklijke activiteiten voor je op een rij.

Woensdag 27 april

De echte verjaardag van de koning. Terwijl Willem en Maxima naar Zwolle reizen om koningsdag te vieren breekt ook in Breda het feest weer los. Een divers aanbod aan activiteiten zorgt er voor dat niemand een smoes kan verzinnen om geen koningsdag te vieren.

Buitengewone Vlaggenparade
Een mooie officiële opening van koningsdag bij het KMA. Burgemeester Paul Depla is hier ook aanwezig. Na de vlaggenparade vindt er een demo van parachutespringen plaats. Let op! Neeml je legitimatie mee om het KMA-terrein te betreden.
Tijd: Toegang alleen tussen 09.00 uur en 09.45
Locatie: KMA, Breda
Prijs: Gratis

Vrijmarkten
Someone’s t trash is another’s treasure. De traditionele vrijmarkt. In Breda zijn er maar liefst vier plekken waar je je oude troep kwijt kan of juist kan vinden.

Park Valkenberg
Vanaf 11.00 uur kunnen kinderen tot en met 17 jaar hun oude spullen verkopen. In het Valkenberg zijn er uiteraard ook andere feestelijke activiteiten voor jong en oud.

Ginnekenmarkt
Op de Ginnekenmarkt en Ginnekenweg zijn er diverse activiteiten alleen gericht op kinderen. Ouders mogen vanaf het terras toekijken. Het programma begint om 10.30 uur.

Prinsenbeek
Ook in Prinsenbeek wordt er een kindervrijmarkt gehouden. Alle staanplaatsen op de vrijmarkt zijn ondertussen al vergeven. In het park wordt er een groot scherm geplaatst waarbij het bezoek van de koning en de koningin live kan worden gevolgd. Het feest is van 11.00 uur tot 20.00 uur.

Vrijmarkt Belcrum Beach
De enige vrijmarkt in Breda waar de volwassen spullen mogen verkopen. Op een kleedje, vanuit de achterbak of vanuit een bootje. Vorig jaar was de eerste editie en een groot succes. De vrijmarkt voor volwassen is van 10.00 uur tot 17.00.

538 koningsdag
Het grootste koningsevenement van de stad dat binnen een uur was uitverkocht. Er zijn twee opties om alsnog iets van het feest mee te krijgen.
Optie 1: struim het internet af om tweedehands kaartjes te komen van mensen die hun plannen hebben gewijzigd. Wees wel bereid om iets meer geld neer te leggen.
Optie 2: Ga op een kleedje zitten in het Chassepark. Je kan gratis geniet van de muziek van 538 en je ontloopt de drukte van het Valkenberg.
De line-up.

Corry Koningsdag bij de Venise
Vanaf 14.00 uur begint de Corry Koningsdag bij de bekendste gaybar van Breda. Er vinden diverse optredens plaats met als hoogte punt een optreden van Corry Konings zelf.

Salsa dansen
De tweede editie van het salsa evenement georganiseerd door de satehut. Van 13.00 tot 22.00 kunnen alle salsa liefhebbers hun lol op. Voor de satehut aan het water is er een speciale dansvloer aangelegd.
Locatie: Nieuweweg 75
Prijs: Gratis

Koningsdag Boulevard 
De Boulevard organiseert: St. Janstraat Fever: Back to the disco. Oldskool funk en disco muziek voor jong en oud.
Tijd: vanaf 22.00 uur
Locatie: St. Janstraat 3a
Prijs: €5,-

Kingcore
De Graanbeurs wordt op koningsdag omgebouwd tot een hardcore walhalla.
Tijd: 20.00 uur tot 04.00 uur
Locatie: de Graanbeurs, Reigerstraat 18-20
Prijs: Gratis

En dit je heb je gemist:

Dinsdag 26 april
Het oranje feest begint op 26 april om 18.00 uur op de Havermarkt. Het hele gedeelte rondom de markt staat in het teken van het koningsfeest. Op de Havermarkt kan er tot 01.00 uur gefeest worden. Het feestje begint de volgende dag weer om 12.00 uur. Zie de facebook pagina voor de timetable van zowel koningsnacht en koningsdag.

Lekker housen in Breda
Op koningsnacht geen tekort aan house en technofeestjes dit jaar. Op verschillende plaatsen in de stad kan feestend Breda een dansje wagen op elektronische muziek.

Club tropicana  
Dit jaar is de tweede jaar dat club tropicana koningsnacht georganiseerd wordt. De eerste editie was volledig  uitverkocht. Het thema is ‘tropisch’, je mag verkleed komen in zwembroek en bikini maar het is niet verplicht.
Tijd: 20.00 uur tot 04.00 uur
Locatie: Strand Binnen, Tramsingel 48c
Leeftijd: vanaf 18
Prijs: vanaf €15,-

Boulevard Invites Mirella Kroes
Mirella Kroes is een opkomende DJ uit de undergroundscene in Amsterdam. Ze staat erom bekend dat ze wat diepere house en techno draait. Mirella Kroes heeft gestaan op grote evenementen als Solar, Mysteryland, Into The Woods, Verknipt, Awakenings, Welcome to the Future. En nu in ons eigen Breda!

Tijd: 21.00 tot 02.00 uur
Locatie: De Boulevard, St.Janstraat 3A
Leeftijd: vanaf 18
Prijs: €6,-

Kings Night
De organisatoren kunnen de naam van het feestje beter veranderen naar ‘Queens Night’. Alle vrouwen mogen namelijk gratis naar binnen. Er wordt voornamelijk Electic en Afrohouse gedraaid.  

Tijd: vanaf 23.00 uur
Locatie: Clubs Star Breda, Reigerstraat 22 A
Leeftijd: vanaf 18
Prijs: €5,-

Mini festival Claming The Crown
Elk jaar organiseert Publieke Werken een punkrockfestival op koningsnacht. Vorig jaar is het festival binnen een half uur uitverkocht. De organisatie moest daardoor teveel mensen moest weigeren aan de deur. Daarom is er besloten om dit jaar te gaan werken met reserveringen die je tussen 20.00 en 20.30 moet ‘claimen’.
Tijd: vanaf 20.30
Locatie: Publieke Werken, Sint Annastraat 12
Prijs: €5,-

Artpub
Als je op koningsnacht eens wat anders wilt doen als jezelf lam zuipen op harde muziek dan kan dat. Jezelf lam zuipen en schilderen! Bij café Boven Breda leert een kunstdocent jou stap voor stap hoe het koningspaar te schilderen onder het genot van een drankje. Uiteraard neem je, je eigen kunstwerk daarna mee naar huis.
Tijd: 19.30 tot 22.00
Locatie: Boven Breda, Schoolstraat 2
Prijs: Vanaf €25,-

Nog meer dansen
Als je niet van housen, rock of schilderen houdt. Geen zorgen! Aan de Salsa en Urban liefhebbers van Breda is ook gedacht.

Kingsnight
Drie zalen met Urban/Funk DJ’s en live acts
Tijd: 23.00 tot 04.00  
Locatie: De Graanbeurs, Reigerstraat 18-20
Prijs: €10,-

R&B Sunday & Lovumba - Kingsnight 
Een samenwerking tussen de grootste R&B feestorganisatie van Zuid-Nederland en Lovumba. Verwacht Caribische gezelligheid.  
Tijd: 23.00 tot 04.00
Locatie: Kerplein, Torenstraat 17-19
Prijs: Vanaf €10,-

De Grote Markt wordt het Koningsplein
Op zowel koningsnacht en koningsdag wordt de Grote Markt omgetoverd. Er komen twee podia op het ‘Koningsplein’ waar diverse DJ’s en artiesten optreden. Onder andere de gebroeders Ko zijn van de partij.