Afbeelding
Vinnie de Laat

Breda ‘Capital of Dance’ of grootste bruine kroeg van Nederland?

Economie

BREDA -  Kan Breda ooit de Capital of Dance worden? Peter van Aalst en Laura van de Voort, docenten Dance industrie & Events bij NHTV, hielden zich bezig met deze vraag en onderzochten de potentie van Breda als dancestad.

Wereldberoemde namen als DJ Tiesto en Hardwell zijn geboren en getogen in Breda. “Als stad ben je gek als je hier niets mee doet”, zegt Peter van der Aalst. Voor het onderzoek ‘Breda Capital of Dance’ hebben de NHTV-docenten gesproken met zowel wethouders van de stad Breda als mensen uit de dance- en entertainmentindustrie.

Peter van der Aalst denk dat er potentie is om Breda als dancestad te promoten. Hij noemt een initiatief zoals de ‘DJ walk of fame’ een goede ontwikkeling.

Wel denkt van der Aalst dat er nog veel moet gebeuren als Breda zich wil ontwikkelen tot Capital of Dance. Zo noemt hij onder andere het belang van het vestigen van inhoudelijke opleidingen op het gebied van dance in de stad. Ook denkt hij dat het gemeentelijk beleid meer gericht moet zijn op het stimuleren van de dance-industrie. “Dance zal misschien wel dé focus binnen de citymarketingstrategie moeten worden.”

Politiek Breda lijkt wel oor te hebben naar het promoten van de dancescene ontwikkeling. Boaz Adank, wethouder van economische zaken zegt in het onderzoek: “Dance zit in de Bredase genen. Onze stad is niet voor niets een broedplaats voor DJ-talent. Daarom verdient het onze aandacht.”

Tijdens het 538-evenement op Koningsdag kwam Peter van der Aalst een aantal wethouders tegen. “Iedereen is het er over eens dat Breda naarstig op zoek is naar een identiteit”, aldus van der Aalst.

‘Grootste bruine kroeg van Nederland’

Volgens de NHTV-docent is het karakter wat Breda nu heeft, ‘gezellig en bourgondisch’, niet onderscheidend genoeg. “Kijk bijvoorbeeld naar steden als Rotterdam of Eindhoven. Dit zijn steden die een overkoepelende identiteit bezitten.” Van der Aalst denkt dat het belangrijk is dat de stad zichzelf blijft. “Het is belangrijk dat Breda een eigen identiteit probeert te ontwikkelen op het gebied van dance en niet zomaar Amsterdam gaat nadoen.”

Jeroen Jansen, Bredanaar en Creative Director van ID&T, een grote speler in het organiseren van dancefeesten, beschrijft Breda in het onderzoek als volgt: “Als ik als Bredanaar moet uitleggen wat Breda is, dan zeg ik altijd dat het de grootste bruine kroeg van Nederland is.”

Jansen is van mening dat de stad een echt Brabants karakter bezit, met de ‘Doe maar normaal dan doe je gek genoeg’ mentaliteit.

Lees hier het uitgebreide artikel ‘Breda Capital of Dance’ van Peter van der Aalst en Laura van de Voort.