Afbeelding

Bijzonder estafette met vrijheidsvuur van Wageningen naar Breda

Algemeen

BREDA/WAGENINGEN – Een groep van ongeveer dertig man is in de nacht van 4 op 5 mei vanuit Wageningen naar Breda komen hardlopen. Zij deden dit om het bevrijdingsvuur dat jaarlijks wordt ontstoken in Wageningen naar Breda te brengen. In een estafettevorm werd de ruim 100 kilometer afgelegd.

Rond 21:30 vertrok de bus richting Wageningen waar de delegatie van Breda het vuur in ontvangst mocht nemen. AV Sprint werd door de gemeente aangewezen als organisator voor de estafette naar Breda. Voorzitter Paul Alberts kreeg en Jeroen van Nunen legde vervolgens de eerste meters af met de fakkels.

Gedurende de nacht liepen de lopers in tweetallen een aantal sessies. Begeleid door twee fietsers die de route al hadden verkend en de lopers geen moment uit het ook verloren. De bus, met daarin de rest van de groep, parkeerde op een strategie plaats voor de aflossing. Rond half zeven werd AVW’66, de atletiekvereniging in Waalwijk bereikt. De lopers konden daar in de kantine opwarmen en genieten van een verdiende kop koffie of thee. De zon kwam inmiddels boven de horizon uit en de rest van het parcours kon worden afgelegd in het stralende weer.

De jongste deelnemer aan de loop was de 19-jarige Sophie Poirters. Zij spreekt halverwege de ochtend van een mooie ervaring. “Het is heel bijzonder om dit met een groep te doen. Je merkt wel dat je echt ergens mee bezig bent in plaats van een simpel rondje hardlopen. Als het volgend jaar weer georganiseerd wordt ben ik er zeker bij.”

De renners kwamen ruim twaalf uur na het vertrek bij AV Sprint weer aan in Breda. Het laatste deel van de route werd gezamenlijk afgelegd. Dwars door de stad werden de twee fakkels richting het Valkenberg gebracht, waar wethouder Alfred Arbouw de vlam in ontvangst nam bij oorlogsmonument ‘De Vlucht’. Een twintigtal mensen en de aanwezigen in het park begeleide de lopers onder een applaus bij de laatste meters.

Wethouder Arbouw sprak de groep lopers toe bij het monument. “Vrijheid moet je vieren en daar moet je bij stil staan. Jullie hebben iets heel bijzonders gedaan met deze loop. Het is een eer om jullie te ontvangen als locoburgemeester van Breda.” Arbouw verwacht dat het volgend jaar drukker is bij de binnenkomst: “Ik heb mij laten vertellen dat hemelvaart en Bevrijdingsdag pas twee keer op dezelfde dag is gevallen na de Tweede Wereldoorlog.”