De Wings for LIfe World Run 2016.
De Wings for LIfe World Run 2016. Marcel van Hoorn

3641 inhaalmanoeuvres Max Verstappen in zijn langstdurende race ooit

Sport

BREDA - Max Verstappen was zondag in Breda de rijdende finishlijn tijdens hardloopwedstrijd Wings for Life World Run. De 18-jarige Formule 1-coureur stapte 30 minuten na het startschot in zijn auto en haalde de 3.641 deelnemers één voor één in. Uiteindelijk wist de Peruaanse atleet Emerson Trujillo, Verstappen het langst voor te blijven. Hij werd na 64,4 kilometer ingehaald en was daarmee winnaar in Nederland.

Het ultieme record werd echter door een Italiaan gevestigd, die niet alleen de wereldwijde winst behaalde, maar ook een nieuw Wings For Life World Run record wist te vestigen met een afstand van 88,4 kilometer.

De Wings for Life World Run is een wereldwijde hardloopwedstrijd die dit jaar in 33 landen synchroon werd gelopen door 130.732 deelnemers. In totaal werd een bedrag opgehaald van 6,6 miljoen euro. Deze opbrengst komt volledig ten goede aan de Wings for Life Foundation, die onderzoek doet naar de genezing van dwarslaesie.

Een goed doel waar Max Verstappen ondanks zijn drukke schema graag tijd voor vrij maakt: “Ik heb begrepen dat onderzoekers de oplossing op het spoor zijn, maar daar is nog meer onderzoek en dus geld voor nodig. Het is mooi dat dit met de Wings for Life World Run mogelijk wordt gemaakt, want uiteindelijk wil je dat iedereen zou kunnen rennen”, vertelde de 18-jarige Limburger aan de organisatie.

De volle zon zorgde voor verhoogde temperaturen bij zowel de deelnemers als toeschouwers. Voor Trujillo en de uiteindelijke nummer twee Blaine Penny (CAN) was het nog niet heet genoeg. Zij zorgden in een spannende nek-aan-nek race voor een ongekende slotfase. Trujillo werd door Penny ingehaald terwijl de Catcher Car naderde, maar met zijn laatste krachten wist de Trujillo toch nog net te winnen.

“Ik ben naar Nederland gekomen om te winnen en hier dan ook heel blij mee. Penny was een zware tegenstander. We hebben beide gevochten tot het einde. Het was een mooie dag”, vertelt een geëmotioneerde Trujillo.  Bij de vrouwen won de Poolse Diana Golek na 38,9 kilometer.

Het was de tweede keer dat de Wings for Life World Run in Breda plaatsvond.