Logo bredavandaag.nl
Nico Bossier

Open dag Landmacht in ‘t Valkenberg: Mijnen zoeken en speedboot racen (video)

BREDA - Wordt het park Valkenberg en Breda soms bezet door een leger dat onder bevel van een dictator staat? De sterke aanwezigheid van militairen heeft een andere reden, namelijk de open dag van de Landmacht in Breda. Geef acht!


Wapenkenners, enthousiastelingen die graag het leger in willen en kinderen die hun ogen uitkijken lopen door het park op deze warme lentedag. Met name jonge kinderen hebben de tijd van hun leven tijdens de open dag.

Op het Kasteelplein staat een gepantserd voertuig waar de kinderen een kijkje in mogen nemen. Een van de kinderen probeert zijn ouders te verrassen door bovenop het militaire voertuig te klimmen. Met een geschminkt gezicht van oorlogskleuren schreeuwt hij: ‘Kiekeboe!’ waarop zijn ouders net doen alsof ze geschrokken zijn.

Veel kinderen lopen met een geschminkt gezicht rond. “Kijk papa, nu ben ik een echte soldaat”, roept een kleine jongen met blond, kort haar terwijl hij naar zijn vader salueert.

Maar alleen schminken blijft het niet bij. Kinderen kunnen bijvoorbeeld ook meedoen aan het levensgevaarlijke spel Mijnen prikken. Hierbij moeten de kinderen proberen ‘echte’ mijnen op te sporen met een metalen stok met een scherpe punt. “Wel voorzichtig zijn. Straks ontploffen ze nog!”, lacht een moeder haar twee zoontjes toe.

Soldaten gaan natuurlijk niet naar mijnen zoeken met zo’n stok. Wat wel gebruikt wordt, zijn metaaldetectors waar ook een spel mee wordt gedaan. De taak van de kinderen is om de verstopte metalen voorwerpen onder de grond te vinden met het apparaat.

De piepjes klinken bijna als een UFO uit een goedkope sci-fi film uit de jaren 90. “Goed gedaan”, zegt een van de soldaten nadat een meisje haar eerste ‘schat’ gevonden heeft en haar een high-five geeft.

Ook staat er een grote legertent waarvan de binnenkant in duisternis gehuld is. De tent blijkt een magneet voor kinderen. Op een bordje staat: “Doe de gasmasker challenge! Weet jij het snelste de waterspuit in elkaar te zetten en de boeven van de plank te spuiten…. Terwijl je een ècht gasmasker op hebt??!”

Wat er in de tent gebeurt, is een compleet mysterie. De kinderen die eruit komen worden doorverwezen naar een andere soldaat die klaarstaat met een hogedrukspuit. De soldaat doet het even kort voor en dan mogen de kinderen de boeven natspuiten. De gebroeders Dalton uit de Lucky Luke-strips zijn de boeven. Zij sterven een met een nat pak nadat de gemaskerde kinderen klaar zijn met deze schurken.

Luchtkussens vormen een stormbaan voor kinderen. De kinderen rennen tegen de heuvels op en manoeuvreren tussen palen door. Voor de echt kleine kinderen is het natuurlijk wat makkelijker. Mocht het toch niet makkelijk gaan, dan helpen de soldaten graag hun kleine ‘brothers in arms’.

Voor een spectaculair slot op de middag ‘soldaatje spelen’ zorgt een tochtje op de singels van Breda. Niet zomaar een tochtje, maar met een rubberen speedboot. Elke passagier krijgt soort reddingsvest met camouflagekleuren aan. Als de boot vol is, geeft de kapitein vol gas.

Om het nog wat spannender te maken, zet de man aan het stuur af en toe scherpe bochten in, waardoor de kinderen flink beginnen te gillen van vreugde. Met grote vaart gaat het onder de bruggen door. “Kunnen we nog een keer?” vraagt een van de kinderen dolenthousiast aan zijn vader. “Vooruit dan maar, omdat je het zo leuk vindt.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief