NAC wint met 2-0 en gaat door naar de finale van de play-offs.
NAC wint met 2-0 en gaat door naar de finale van de play-offs. Peter Visser

NAC houdt zicht op eredivise; Willem II donderdag tegenstander

BREDA – NAC heeft zich na een bloedstollende wedstrijd tegen FC Eindhoven geplaatst voor de tweede ronde van de play-offs. In een wedstrijd vol rode kaarten, harde tackles en ongelooflijk veel passie waren het Uros Matic en Sjoerd Ars die de eindstand op 2-0 brachten.

Als hongerige wolven begonnen de Bredanaars aan de wedstrijd. FC Eindhoven mocht aftrappen en NAC ging massaal op jacht naar de bal. Dat resulteerde binnen de minuut in de eerste corner voor de thuisploeg. De bal kwam terecht bij Sjoerd Ars die met een strakke bal Uros Matic bediende: 1-0. Het met 17.400 fans gevulde stadion ontplofte.

NAC speelde in de eerste twintig minuten met meer passie en vuur dan er in de rest van het seizoen op het veld te zien was geweest. Dat resulteerde in een keiharde tackle van Mats Seuntjens op doelman Ruud Swinkels, een vermoedelijke elleboogstoot van FC Eindhoven-speler  Jinty Caenepeel aan Donny Gorter en de nodige opstootjes op het veld.

Na het woeste begin raakte de wedstrijd langzaam in evenwicht. Eindhoven kreeg wat meer en wat kansen. Zo kon Gervane Kastaneer vrij koppen bij de tweede paal na een goede voorzet, maar verzuimde hij de gelijkmaker te maken. Vijf minuten voor rust was het Ars die zijn ploeg op 2-0 bracht. Na een goede voorzet van Seuntjens duwde de spits zijn tegenstander slim opzij en kopte hem tegendraads tegen de touwen.

Na rust had NAC minder grip op de wedstrijd en was het de spanning die langzaam opliep. NAC had moeite om de bal te controleren op het middenveld, waardoor het spel onrustiger was dan in de eerste 45 minuten. De thuisploeg kreeg wat kleine kansen, maar een grote mogelijkheid om de 3-0 te maken bleef uit.

Enes Unal werd door trainer Marinus Dijkhuizen binnen de lijnen gebracht, maar die kon na pakweg 5 minuten in het veld alweer gaan douchen. De Turkse spits kwam ontzettend hard inglijden op zijn tegenstander en kreeg direct de rode kaart. In de commotie die toen ontstond was het de inmiddels gewisselde Ronnie Stam die ook nog werd weggestuurd door de scheidsrechter en dus geschorst is voor de volgende wedstrijd.

Eindhoven ging met vier man in de aanval spelen. Het Bredase publiek besefte zich maar al te goed hoe belangrijk de resterende vijf minuten was en ging massaal achter de ploeg staan. Ars en Lerin Duarte rekten tijd door de bal mee te nemen richting de cornervlag en hem daar af te schermen. Uiteindelijk was het voldoende voor een overwinning en plaatst NAC zich voor de finaleronde in de play-offs.