Logo bredavandaag.nl

NAC-Willem II: Wat Bredanaars zeggen over Tilburg

BREDA - De derby’s tussen NAC Breda - Willem II zorgt weer voor wat ouderwets moddergooien en pesterijen tussen de twee steden. De relatie tussen Breda en Tilburg staat vlak voor zo’n belangrijke wedstrijd meer op scherp dan normaal. BredaVandaag zet een aantal anti-Tilburg uitspraken op een rij.


#1. Het beste aan Tilburg is de trein richting Breda

#2. Ik hoor altijd maar dat Tilburg verborgen schoonheden heeft. Die weten ze dan toch wel goed verborgen te houden

#3. Alleen een slappe lul kan in een kruik zeiken

#4. Breda is de zwaan, Tilburg het lelijke eendje

#5. Het mooie van Tilburg kent alleen een Tilburger. Het mooie van Breda kent iedereen

#6. Tilburg hart van Brabant…zonder hart

In de battle tussen Breda en Tilburg gaat het vrijwel altijd over hetzelfde. Bredanaars pronken met de prachtige historische binnenstad en Tilburgers steken de troef af met alle culturele evenementen die de stad te bieden heeft.

Zo schrijven Tilburgers over Breda: ‘Waar Breda mooi van buiten is, is Tilburg mooi van binnen.’ Ook wordt er regelmatige gesproken over de arrogante attitude die de Bredanaar volgens de Tilburger heeft. “Het is een beetje net als Frankrijk. Dat is ook een heel mooi land, waar je de mensen die er wonen liever ontloopt.”

Ineke van Pelt (Tilburg) schreef in 2011 samen met haar vriendin Josefien Wolters (Breda) een boek over de rivaliteit tussen de twee Brabantse steden.

Het boek ‘Culturele derby Breda-Tilburg’ is ontstaan uit deze onschuldige rivaliteit tussen Ineke en vriendin Josefien. “Elke keer als we afspraken vroeg zij mij om naar Breda te komen, omdat dat veel gezelliger zou zijn”, vertelt Ineke. “En dat steekt toch wel”, vertelt Ineke lachend.

Met het schrijven van het boek merkten de twee vriendinnen dat niet alleen zij last hadden deze vriendelijke competitie. “Ik denk dat die rivaliteit nooit gaat verdwijnen, Bredanaars en Tilburgers zullen altijd grapjes over elkaar blijven maken”, aldus Ineke.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief