Artist Impressie studentenwoningen Nassaustraat zoals NBU die gaat bouwen. beeld NBU
Artist Impressie studentenwoningen Nassaustraat zoals NBU die gaat bouwen. beeld NBU

Woningcorporaties: Maximaal 20% woningen naar statushouders

Algemeen

BREDA - De Bredase woningcorporaties willen dat maximaal 20 procent van de sociale huurwoningen naar statushouders gaat. Dat laten AlleeWonen, WonenBreburg en Laurentius in een gezamenlijke brief aan de gemeenteraad weten.

De drie corporaties stellen in de brief te voldoen aan de eerder gemaakte afspraken en zijn alsnog bereid verder te gaan met het huisvesten van de statushouders. Wel vinden de drie dat de gemeente aan zet is als het gaat om de huidige situatie.

De corporaties willen dat de gemeente een actievere houding inneemt. Dat kan volgens de corporaties op verschillende manieren. Aanpassing van de huidige woningbouwprogrammering is er daar een van. Betere samenwerking bij nieuwbouw locaties zoals Bouverijen wordt ook genoemd.

Problemen

De woningcorporaties stuiten op verschillende problemen om het aantal statushouders te kunnen huisvesten. De problemen waar de corporaties tegenaan lopen verschillen.

“AlleeWonen is bereid om één locatie van circa 40-50 eenheden te realiseren, maar heeft hiervoor geen grondpositie”, zo staat beschreven in de brief. Na tweemaal overlegd te hebben met de gemeente over potentiële grondlocaties, is het twee keer niet gelukt om samen tot een besluit te komen.

Laurentius stuit op financiële problemen. In 2012 werd de corporatie gered van de ondergang door collega corporaties. Gevolg daarvan is dat Laurentius niet mag nieuwbouwen tijdens de herstelperiode.

De drie geven in de brief aan op verschillende manieren binnen de mogelijkheden op korte termijn woonruimte te creëren. AlleeWonen heeft al woningen uit de verkoop gehaald en deze aangeboden als plaatsen voor de statushouders. Onlangs heeft Laurentius drie eensgezinswoningen gesplitst om meer ruimte te maken voor statushouders. Ook WonenBreburg splitste appartementen om deze kamergewijs te verhuren.

Samen bieden deze korte termijn maatregelen geen structurele oplossing voor het tekort aan betaalbare woonruimte in Breda, schrijven de corporaties.

Wethouder Patrick van Lunteren gaf eerder tegenover BredaVandaag al aan dat bij tijdelijke invulling van panden en terreinen er geen sluitende businesscase blijkt te zijn. Daardoor is er nog geen wijk met tijdelijke woningen, zoalst Van Lunteren dat graag  al in 2015 had gezien.