Afbeelding
Stockfoto

Bredase scholen wijken niet voor terreur

Algemeen

BREDA - In november Parijs, in maart Brussel. Afgelopen schooljaar waren onze favoriete Europese citytrip bestemmingen het decor van bloed en geweld. Hebben de terroristische aanslagen invloed gehad op het buitenlandse schoolreis beleid van middelbare scholen in Breda?

Middelbare scholen worstelen met de invulling van buitenlandse schoolreizen blijkt uit een rondgang van NOS langs 100 scholen. Aan de ene kant willen ze niet toegeven aan angst maar aan de andere kant voelen ze een verantwoordelijkheid voor de kinderen.

“Wij laten ons niet leiden door angst en wijken niet voor terreur”, zegt Ron Speetjens, rector van De Nassau. De rector geeft aan dat de reizen naar Parijs, Barcelona, Praag en Berlijn op de Nassau gewoon door zijn gegaan.

“Natuurlijk hebben we de reisadviezen heel goed in de gaten gehouden. Maar nogmaals als je je laat leiden door angst dan kun je straks niets meer ondernemen”, aldus de rector.

Ook Gijs van Wijlen, rector van het Onze Lieve Vrouwen Lyceum (OLV) heeft uiteindelijk besloten de reis naar Berlijn door te zetten. “Uiteraard in overleg met de ouders, docenten en het nadrukkelijk in de gaten houden van de reisadviezen”, legt de rector uit.

Te voorzichtig of verstandig?

Maar niet alle scholen hebben dit beleid gevolgd. Leerlingen van Newman College zouden dit jaar naar Parijs, Lille, London, Denemarken en Italië reizen. Raymond van Velthoven, rector van het Newman College vertelt dat de reizen naar Parijs en Lille zijn gecanceld.

“Met de reis naar London hebben we gekeken naar het programma van de leerlingen. De leerlingen zouden geen gebruik maken van de metro. Daarom hebben we besloten de reis door te laten gaan”, aldus Van Velthoven.

Hij vertelt dat de ouders en leerlingen heel begripvol waren met de keuzes de de school heeft gemaakt.

Ook het Graaf Engelbrecht heeft voorzichtig gehandeld. In overleg met de ouders zijn de reizen naar Parijs en Keulen niet door gegaan. De reis naar Keulen is gecanceld vanwege de massale aanrandingen op oudejaarsavond.

“De situatie was op dat moment gewoon te gevoelig”, legt conrector Schoemaker uit. Hij vertelt dat het als school belangrijk is om de ontwikkelingen in buitenlandse steden op de voet in de gaten te houden.

“Het is gewoon per situatie proberen aan te voelen wat de juiste manier is om te handelen. Dit geldt ook voor de toekomstige reizen”, aldus Schoemaker.