De eerste raadsvergadering na het terugtreden van het college.
De eerste raadsvergadering na het terugtreden van het college. Wijnand Nijs

Voormalige partijgenoten kritisch op start Volkspartij Breda

Politiek

BREDA - Het logische enthousiasme van initiatiefnemers Pauline Ruijs, Basile Lemaire en Jamal El Kadouri over hun samengaan tot Volkspartij Breda wordt niet door iedereen gedeeld.

Op Facebook plaatst SP-fractievoorzitter Bas Maes in een openbare post een sneer naar El Kadouri, die tot voor kort nog deel uitmaakte van de SP-fractie. “Slimme zet van Basile Lemaire! Nog steeds maar één iemand met een mening maar die telt wel ineens voor drie!”, schrijft de socialist over de oprichting van Volkspartij Breda.

Hij vervolgt met een uithaal naar zijn voormalige fractiegenoot. “Wel jammer dat we nu wellicht nooit meer een inhoudelijke inbreng van Jamal El Kaddouri hoeven te verwachten. Ik was na inmiddels twee maanden stilte van zijn kant nu wel eens benieuwd hoe hij dacht over bijvoorbeeld de Voorjaarsnota 2016.”

Ook Viola de Bruijn, commissielid van Breda ‘97, doet een duit in het zakje. “Uiteindelijk zal deze fractie nog als eenmansfractie functioneren. Alleen dan met 3 zetels en dus 1 spreker. Het is en blijft kiezersbedrog.”

Maes geeft via Facebook aan er hetzelfde over te denken: “De vraag die nu vooral blijft is hoe hij 'zijn achterban' gaat uitleggen, dat een stem op de SP bij de gemeenteraadsverkiezing, anno 2016 ineens een stem op Basile Lemaire blijkt te zijn!”

Jamal El Kadouri noemt de reacties ‘niet verrassend’, maar hij zegt er niet mee bezig te zijn. “Ik ga vooruit. Ik wil mijn verantwoordelijkheid nemen als volksvertegenwoordiger. Zoals we hebben aangegeven, willen we samenwerken en doelen realiseren. Ook met de partijen waar we vandaan komen. Want waar het echt omgaat, is de inhoud.”