Afbeelding
Pictures of Money

Als je inkomen ineens lager is, wat doe je dan?

Advertorial

(advertorial) - Financiële problemen, je kunt ze beter voorkomen. Dat is het idee achter Grip op Geld, de website die Zorg voor Elkaar Breda onlangs heeft gelanceerd.

Problemen met financiën, die kunnen iedereen treffen. “Niet alleen mensen met lagere inkomens, maar ook mensen die met pensioen gaan en een pensioengat hebben of jongeren die niet hebben leren omgaan met geld”, weet Linsy Antonissen van de Kredietbank West-Brabant en Zorg voor Elkaar.

De site Grip op Geld Breda biedt praktische tips.  Met een paar muiskliks krijg je meteen tips die van toepassing kunnen zijn op jouw situatie, zoals een scan of je alle toeslagen ontvangt waar je recht op hebt. Ook krijg je bijvoorbeeld tips om te kijken of je je energierekening lager kunt maken.

Door te klikken op tips kun je aan de hand van simpele keuzes - is je inkomen laag, gemiddeld of hoog, zijn je woonlasten laag, gemiddeld of hoog - al een stapje verder komen. Ook kan aan de hand van thema’s gekeken worden hoe de financiën in de hand gehouden kunnen worden.  Antonissen geeft aan dat er verschillende redenen zijn waarom inkomen en de financiële situatie kan veranderen, behalve het eerder genoemde pensioen. Ook een scheiding, ontslag of voor het eerst zelfstandig wonen hebben effect.”

De site is een aanvulling op de bestaande hulpverlening. “Het moet een laagdrempelige manier zijn om Bredanaars te bereiken voordat ze in de schuldhulpverlening terecht komen”, aldus Antonissen. “Mensen kunnen in alle rust van huis uit op zoek gaan naar wat voor hun situatie van toepassing is.”

Via Grip op Geld brengt Zorg voor Elkaar ook een aantal gratis workshops onder de aandacht, zoals  de workshop ‘Rondkomen met inkomen’ en op 28 juni ‘Opgeruimd staat netjes’, over hoe je financiële administratie kunt organiseren en op die manier problemen kunt voorkomen. Ook workshops ‘Goed uit elkaar’ en ‘Eindelijk 18’ staan in de planning. 

De site heeft daarnaast nog een doelgroep: de professionals.  “Want uit onderzoek is gebleken dat financiële problemen bijna altijd samen gaan met andere problemen. Elke hulpverlener krijgt er dus mee te maken.” Ook voor de professionals zijn workshops in de maak over hoe financiële hulp georganiseerd wordt in Breda.

De website is een onderdeel van het meerjarenplan schuldhulpverlening Breda. De focus wordt meer en meer verschoven van het oplossen naar het voorkomen van schulden.

Ben je zelf voor het eind van de maand al door je geld? Maak dan zelf een actieplan via Grip op Geld