Bij Mooie Boule draait het om jeux de boules, gezelligheid en muziek.
Bij Mooie Boule draait het om jeux de boules, gezelligheid en muziek. Mooie Boule

Ballen gooien en gezelligheid tijdens Mooie Boule Breda

Cultuur

BREDA – Een van de meeste populaire vakantiesporten krijgt een eigen festival in Breda: Jeux de boules. Mooie Boule werd eerder georganiseerd in Amsterdam, Haarlem en Utrecht en komt 17 juli naar Breda. “Het gaat om muziek, bier, jeux de boules en gezelligheid. Tijdens Mooie Boule hangt er echt een festivalsfeertje”, aldus Thijs Tauw, een van de organisatoren.

Het begon allemaal met een groep vrienden in Amsterdam. “Op een avond gingen ze met wat biertjes en een stokbrood richting het Museumplein, maar ze wilden ook iets te doen hebben”, vertelt Tauw. “Een voetbal? Een frisbee? Iemand noemde jeux de boules en ineens stonden er 20 mensen te spelen.”

De tweede keer waren die 20 mensen 100 mensen geworden en de politie greep in. “Aangezien het een georganiseerd evenement was. Daarna hebben we het verplaatst naar een evenementterrein. Muziek er bij, een foodtruck en het festival was geboren.” Na Amsterdam waren Utrecht en Haarlem aan de beurt. 17 juli komt het festival naar Breda. Tauw organiseert het festival samen met Freek Haverman en Philip Mulié.

“We hopen dat er uiteindelijk 30 tot 40 teams mee willen doen. We zitten nu op iets meer dan 20, dat zijn dus ruim veertig mensen.” Ook mensen die niet willen spelen zijn van harte welkom. “Heel de dag zijn er artiesten, is er eten te krijgen en kun je wedstrijden kijken.” Aan het eind van de dag wordt dan de finale gespeeld. Tauw: “Bij eerdere toernooien staan er dan gerust 100 man naar een potje jeux de boules te kijken. De finalisten worden aangekondigd als boksers in een grote arena.”

Het mooie aan het toernooi is dat het ontzettend toegankelijk is. “Het is eigenlijk niet meer dan een bal gooien, maar het is ontzettend leuk. Het hele sfeertje ademt gezelligheid.” Mensen die nog mee willen doen aan het evenement kunnen zich aanmelden via de Facebookpagina Mooie Boule Breda.