Selectie NAC seizoen 2016-2017
Selectie NAC seizoen 2016-2017 Peter Visser

Dit is (bijna) het nieuwe NAC en dit kun je verwachten

NAC

ANALYSE- NAC heeft de selectie voor het komend seizoen rond. Bijna dan, want in de loop van de zomer sluit nog een aantal talenten van Manchester City aan. Wat heeft technisch directeur Hans Smulders bij elkaar geshopt?

Het maken van de teamfoto heeft vier weken voor het begin van het seizoen en bijna acht weken voor het sluiten van het transferwindow iets potsierlijks. Want zijn dit echt de spelers waarmee NAC de competitie ingaat? Of vliegt er nog wat uit? En is de elftalfoto de rest van het seizoen houdbaar?

Afgelopen twee seizoen moest NAC in de winterstop een nieuwe foto maken, omdat de foto aan het begin van het seizoen weinig meer te maken had met wie er op het veld stonden. Het was tekenend voor het beleid bij de club: alles voor de korte termijn.

Smulders heeft sinds zijn komst bij NAC kunnen broeden op de lange termijn. Dat lijkt gelukt. NAC heeft geen blik ‘oude’ bekende namen aangetrokken, maar een mix van jonge talenten en midtwintigers.

Het spelersbeleid van de afgelopen jaren betekende ook dat NAC nauwelijks transferwaarde op het veld had staan. De qua salaris duurdere jongens waren bezig aan de laatste fase van hun carrière en hadden daarnaast vaak allerlei ontsnappingsclausules in hun contract.

Dat moet nu anders zijn. Dat maakt Smulders op alle mogelijke manieren duidelijk, bijvoorbeeld over Vinnie Vermeer via Twitter. “Vermeer past in plan talentontwikkeling / waarde-opbouw. Starterscontract met prestatiebonus: vd Maaten-Damen-Rommens-Vermeer.”

Naast de prestatiecontracten met jonkies heeft NAC ook Nijholt (26) voor drie jaar vastgelegd, net als de 22-jarige aanvaller Korte en de 21-jarige aanvaller Dessers. Het zijn spelers die zowel qua transferwaarde als qua ontwikkeling kunnen groeien.

Als in de loop van de zomer de talenten van City aansluiten, heeft NAC een selectie met potentie. Met spelers die zich moeten én ook nog kunnen ontwikkelen. Samen met de uitgebreide staf en het selectiebeleid moet dat op lange termijn tot een waardevolle en stabiele selectie leiden.

Sta er echter niet van te kijken als de selectie een steile leercurve gaat doormaken. Want ook dat hoort bij potentie. Fouten maken, ervan leren en groeien. Met spelers die geen ‘grote naam’ hebben, maar dat wel kunnen worden. Het belooft weer een mooi seizoen te worden.

Bekijk de selectie van NAC.