Het pand van de Belastingdienst aan de gasthuisvelden. Het gebouw is in beeld als AZC vanaf oktober 2016.
Het pand van de Belastingdienst aan de gasthuisvelden. Het gebouw is in beeld als AZC vanaf oktober 2016. Wijnand Nijs

AZC Gasthuisvelden op losse schroeven

Politiek

BREDA - Het is nog maar de vraag of er in het voormalig belastingkantoor aan de Gasthuisvelden een asielzoekercentrum komt. Dat blijkt uit de brief die wethouder Alfred Arbouw woensdag aan de gemeenteraad heeft gestuurd.

Breda had het COA, verantwoordelijk voor de huisvesting van vluchtelingen, gevraagd om een bevestiging van de afspraak. Die hield in dat per 28 juli het COA huurder zou worden van het belastingkantoor om er een AZC van te maken. Deze nieuwe opvanglocatie zou de huidige opvang bij de Koepel vervangen. Die gaat per oktober van dit jaar dicht.

Breda stelt een rechtsgeldige overeenkomst te hebben, al is die mondeling. "De gemeente en het COA verschillen hierover dus van mening", aldus Arbouw in de brief. Arbouw laat weten dat het COA zegt in september een beslissing te nemen over de locatie Gasthuisvelden.

In maart van dit jaar werd duidelijk dat Breda in samenspraak met het COA voor Gasthuisvelden als geschikte locatie voor opvang had gekozen. "Het verbaast mij dat toen niet meteen een bestuursovereenkomst is opgesteld", reageert CDA-fractievoorzitter Peter Elbertse voorafgaand aan de raadsvergadering van woensdagavond. Hij noemt het 'bizar' dat Breda pas afgelopen week aan de bel trok over het ontbreken van de bestuursovereenkomst. "Ik kreeg de indruk dat het een formaliteit was, maar blijkbaar is er een verkeerde inschatting gemaakt."

Elbertse gaat pleiten voor een herziening van het besluit om de Boschpoort te sluiten. "In elk geval tot het moment dat het COA een besluit heeft genomen over de Gasthuisvelden. Anders heeft Breda als negende stad van het land geen opvanglocatie en wentel je dat af op andere steden."  

(meer volgt)