Afbeelding
Colinda Boeren

Ethiopisch eten in Breda: traditioneel met de handen of aan tafel

Economie

BREDA – Voor traditioneel Ethiopisch eten hoef je niet meer naar Afrika vanaf eind juli, maar kan je  ‘gewoon’ naar Princenhage. In het voormalig café Heuvelzicht aan de Heuvelstraat zit sinds eind juli Walia gevestigd, een traditioneel Ethiopisch restaurant. “Wij willen mensen kennis laten maken met onze cultuur.”

Bij binnenkomst loop je een heerlijk geur van verse koffie in. “Hier wordt op de traditionele manier koffie gebrand”, vertelt eigenaar Elias Robi terwijl hij naar een vrouw wijst die bonen in een pan gooit. Samen met zijn vrouw Emma begon hij het restaurant. “Wij zijn zo trots op onze cultuur, dat we mensen dat ook willen laten ervaren.”

In het restaurant kun je op twee manieren eten: Aan een gewone tafel met mes en vork of op de traditionele manier aan een Mesob, een rieten mand met krukjes er om heen. “Alles wordt dan op de manden geserveerd en iedereen eet met zijn handen”, vertelt Robi. “Omdat hygiëne erg belangrijk is, worden voor en na de maaltijd de handen  gewassen aan de tafel.”

Robi verhuisde twaalf jaar geleden naar Nederland vanuit Ethiopië.  “Ik heb altijd in Breda gewoond. Het is een heerlijke stad.” In zijn vaderland was hij piloot, hier begon hij in de schoonmaakbranche. “De laatste jaren vooral in de horeca. Het was nu tijd voor iets anders.” Voordat ze hun zaak openden zijn ze bij verschillende restaurants geweest. “Telkens misten we een beetje de ervaring van het eten. Het was vaak snel eten en weer door. Dat willen wij anders doen.”

Bo Vermeulen is werkzaam bij Walia. “Ik werkte eerst bij een all you can eat tapasrestaurant. Daar was geen aandacht voor de klanten. Hier kan ik echt een band opbouwen met klanten.”

Ethiopisch eten kenmerkt zich door veel vers eten. Robi: “Al het vlees komt bij ons direct van de slager en niet uit de vriezer. Daarnaast gebruiken we ontzettend veel kruiden.” Het eten wordt geserveerd met een Teff Enjera, een glutenvrije wrap. “Dat is echt de basis van de gerechten.”