Het stadskantoor van de gemeente Breda aan de Claudius Prinsenlaan.
Het stadskantoor van de gemeente Breda aan de Claudius Prinsenlaan. Hinke Rutten

Breda betaalt maandelijks 27085 euro wachtgeld aan oud-wethouders

Politiek

BREDA - De gemeente Breda betaalt op dit moment maandelijks nog 27085 euro aan wachtgelduitkeringen voor oud-wethouders. In drie gevallen gaat het om wethouders die de afgelopen twee jaar zijn afgezwaaid en nog geen of geen volledige andere baan hebben gevonden.

De vierde wethouder voor wie Breda nog een uitkering betaalt, valt onder de oude wachtgeldregeling. Die regeling gold tot 2010 voor zittende bestuurders. Die bestuurders hadden recht op wachtgeld tot AOW-leeftijd als ze meer dan tien dienstjaren in openbaar bestuur hadden en bij het eindigen van hun functie ouder dan 50 waren.

Deze oud-wethouder houdt daardoor tot 29 april 2026 recht op een uitkering. Verandert er niks in de arbeidssituatie van deze oud-wethouder, dan betaalt Breda de komende tien jaar bij elkaar nog 800-duizend euro aan wachtgeld. In tegenstelling tot de recenter afgezwaaide wethouders geldt in dit geval geen sollicitatieplicht.

De gemeente Breda geeft niet aan om wie het gaat. “Op basis van de privacyregelgeving mogen we de namen van deze voormalig wethouders niet bekend maken”, laat een woordvoerder weten.

Drie van de vier betreffende wachtgeldregelingen eindigen komend jaar of het jaar erna. Bernie van den Berg (Breda’97) heeft volgens de huidige regels recht op twee jaar wachtgeld, gebaseerd op zijn periode als wethouder van iets meer dan een jaar. Selçuk Akinci (GroenLinks) heeft recht op 2 jaar en acht maanden, namelijk net zo lang als hij wethouder is geweest. Bob Bergkamp (CDA) was wethouder sinds 2010. Hij heeft recht op de maximale periode wachtgeld, namelijk drie jaar en twee maanden.

Het wachtgeld voor deze drie houdt op als ze een andere baan vinden. Mochten ze in de tussentijd inkomsten hebben uit deeltijdwerk dan wordt dat in mindering gebracht op hun uitkering.

Van den Berg is als vliegenier weer aan de slag bij de luchtmacht, zijn salaris daar wordt in mindering gebracht op het wachtgeld. Bob Bergkamp en Selçuk Akinci hebben nog geen volledige nieuwe baan.