Breda in de nacht, januari 2016.
Breda in de nacht, januari 2016. Wijnand Nijs

Grote Kerk baadt vanaf december in energiezuinig led-licht

Algemeen

BREDA - Nieuwe energiezuinige ledverlichting moet de Grote Kerk vanaf december weer geheel fris in het licht zetten. De nieuwe verlichting is vanaf december klaar voor gebruik. “Zo kan de Grote Kerk een grote sfeerbrenger zijn tijdens de feestdagen en het Glazen Huis van 3FM Serious Request”, aldus de gemeente.

“Door de nieuwe, energiezuinige verlichting komt de historische kwaliteit van de kerk beter tot z’n recht”, stelt de gemeente. De gemeente overlegt met de Stichting Grote Kerk over het ontwerp en de uitvoering. “De nieuwe sfeervolle verlichting van de Grote Kerk levert een belangrijke bijdrage aan het beeld van Breda voor de honderdduizenden bezoekers en tv-kijkers.”

De energiezuinige ledlampen zorgen voor een besparing op de energiekosten en minder lichtvervuiling. De energiebesparing wordt beraamd op dertig tot vijftig procent, onder meer doordat de verlichting gerichter is. Nu staan vanaf de grond grote schijnwerpers de kerk te verlichten. Dat zorgt voor veel lichtvervuiling. Die vervuiling kan worden teruggebracht met 50%.

Voor de aanbreng van de verlichting is twee ton gereserveerd, budget dat gereserveerd was voor 2017 en 2018, maar nu in zijn geheel dit jaar wordt besteed. Het geld komt uit het potje City Making, dat eerder door de raad is vastgesteld.