Brandweer. foto Hinke Rutten
Brandweer. foto Hinke Rutten

Eva slaat handen stuk om buren te waarschuwen tegen brand

Algemeen brand

BREDA - Het is inmiddels iets meer dan 24 uur gelden, maar Eva Vissers beseft nog maar nauwelijks wat haar overkomen is. Door haar kordate optreden konden verschillende buren uit een brandend pand aan de Delpratsingel ontsnappen.

De Bredase fotografe ging in de nacht van zondag op maandag naar het toilet. “Dat was ongeveer om half drie. In mijn huiskamer en slaapkamer hing een rooklucht. Toen ik naar buiten keek zag ik niks.”

Daarop besloot ze weer naar bed te gaan. “Maar ik vertrouwde het toch niet. Ik ben weer opgestaan, op het plat dak gaan staan en gekeken. Toen zag ik twee huizen verder zwarte rook uit het dak komen. Ik ben meteen naar binnen gegaan en naar de voorkant de straat op.”

Al schreeuwend en bonkend probeerde ze de bewoners en andere buren te waarschuwen. Haar vriend belde 112. “Het duurde echt lang voordat er reactie kwam uit de huizen, zes minuten. Ik schreeuwde door de brievenbus, klopte met mijn handen en sleutels op de ramen. Buren vertelde mij later dat ze dachten dat het weer een dronken iemand was.”

Inmiddels maakte Vissers zich ernstige zorgen. “Je hoorde het gekraak en getik van brandend hout en de vlammen sloegen inmiddels uit het dak. Ik ben blijven bonzen, wist ook niet of er mensen woonden. Uiteindelijk bleken er drie personen thuis te zijn.”

De drie bewoners heeft ze niet gesproken. Wat andere buurjongens wel, en de huisbaas. “Die kwam met een bos bloemen dat ik ze snel gereageerd had.”

Bij het naar bed gaan, moest de 24-jarige Bredase zichzelf overtuigen van haar veiligheid. “Het was natuurlijk best wel even schrikken en die brandlucht, die rook je nog steeds.”