De gemeente Breda heeft de kades van de Haven verlicht met LED-lampen. Het moet voor meer sfeer zorgen, en wildplassers afschrikken. foto Gemeente Breda
De gemeente Breda heeft de kades van de Haven verlicht met LED-lampen. Het moet voor meer sfeer zorgen, en wildplassers afschrikken. foto Gemeente Breda

Nieuw restaurant in Breda zoekt acht blinde obers

Economie

BREDA - Een restaurant dat acht blinde obers zoekt. Het lijkt een grap, maar is het zeker niet. Het gaat om Zwart, dat over enkele weken aan de Haven in Breda zijn deuren opent.

De reden: in restaurant Zwart is geen licht. De gasten zitten dus ook in het donker te eten, waardoor de bediening ook in het donker zijn werk moet doen. De zoekvraag naar acht blinde obers komt daaruit voort.

“Het is zeer ongangbaar”, weet ook eigenaar Marijn van Dijke. Toch ziet hij geen andere oplossing. “Je kunt het wel trainen, maar dat kost heel veel tijd en moeite. En dat is niet in verhouding als iemand, bijvoorbeeld een student, van baan wisselt.”

Zijn conclusie: “Het kan alleen met blinden en slechtzienden, zij kunnen dat heel snel aanleren. Kunnen goed de ruimte in zich opnemen, weten dan ook precies wie waar zit en wat had besteld”, vertelt Van Dijk. Om te weten wat nodig was, stak hij zijn licht op bij het enige andere restaurant in Nederland dat dineren in het donker aanbiedt, in Amsterdam bij Ctaste. “Zij hebben dertien blinde obers in dienst. ook daar is de conclusie dat het alleen zo kan.”

De verklaring is volgens Van Dijke logisch. “Wij zijn er niet op getraind in het donker te handelen. De meeste prikkels die wij ontvangen komen via de ogen. Voelen, ruiken en horen staat bij blinden veel hoger.” Daarnaast speelt het maatschappelijke element mee. “Vinden het heel mooi dat we volwaardige banen voor deze mensen hebben.” De reacties van de eerste sollicitanten zijn positief. “Eindelijk kan ik mijn kracht inzetten, vertellen ze.. Daar raken ze heel enthousiast van.”

Wereldwijd zijn er nog 31 andere restaurants die volgens dit concept werken. In de keuken en de bar, die wel in het licht is, is wel werk voor zienden.