Even binnen kijken bij Kinepolis Breepark Breda, vier weken voor de opening.
Even binnen kijken bij Kinepolis Breepark Breda, vier weken voor de opening. Wijnand Nijs

Sneak preview Kinepolis Breda (foto's)

Economie Breepark

BREDA - 1 augustus moet Kinepolis Breda geopend zijn. Dat is tijdens een korte wandeling door de tien zalen tellende bioscoop bij evenemententerrein Breepark nauwelijks voor te stellen. Er lijkt nog veel werk aan de winkel. "Maar we lopen zelfs een week voor", vertelt een van de leden van het bouwteam.

De Kinepolis wordt volgens Peter Isaak (nationale sales- en marketingmanager Kinepolis) de modernste bioscoop van Europa. "We zijn de eerste bioscoop met laserprojectoren in alle zalen", vertelt hij trots. "Dat betekent een hogere lichtopbrengst van 60.000 lumen en meer contrast." Een aardige bijkomstigheid: "De projectoren besparen 40 procent aan energie, bovendien geven ze minder warmte af waardoor we minder hoeven te koelen." Aardigheidje: "De projectoren staan in de aula op platforms boven de bezoekers. "We krijgen best vaak vragen als 'hoe werkt dat nu?'. Dan kun je ze aanwijzen." Overigens is dat niet heel spectaculair. "Het is een soort grote zwarte doos." 

Hij spreekt van een forse investering, vooral in het paradepaardje, de grote zaal. Het is ook een test voor het concern, dat al wel onderzoek heeft gedaan. "Dat heeft uitgewezen dat mensen hiervoor vaker bereid zijn een bezoekje te brengen aan de bioscoop." 

De grote zaal krijgt Laser Ultra. Dat zit het hem vooral in het geluid, met 39 speakers. "Ook boven je, zodat als er een vliegtuig over vliegt het van voor naar achter in de zaal gaat en ook echt over je heen. Regent het in de film, dan hoor je dat geluid van boven", vertelt een trotse theatermanager Vicky Vekemans.  Het scherm in deze zaal is 20,1 bij 8,41 meter. "Vergelijkbaar met vier rijtjeshuizen van ruim drie verdiepingen."

Wie het pand binnenkomt, op de hoek die uitkijkt op de Decathlon moet eerst met de trap of de lift naar de eerste verdieping. Vervolgens is alles gelijkvloers en zijn de tien zalen toegankelijk vanaf de grote en ruime aula. Ook minder validen kunnen er prima terecht. "We kunnen van de eerste rij stoelen verwijderen om plaats te maken voor en rolstoel", geeft Vekemans aan. De zalen zijn ook allemaal zonder trap te bereiken.

Trots is Vekemans ook op de B2B-ruimte. Daar kunnen groepen geheel afgezonderd van het andere bioscooppubliek ontvangen worden. De ruimte kijkt met grote panorama-ramen uit op de entreeweg van Breepark en de stad.   

Kinepolis gaat per jaar meer dan 250 films vertonen.