Incident Cypresstraat.
Incident Cypresstraat. Perry Roovers /SQ Vision

Pearl S. 9 jaar de cel in voor schietpartij winkelcentrum Tuinzigt

Politie

BREDA – Pearl S, de man die op 3 april 2015 de 28 jarige Rudi Schouten doodschoot, is veroordeeld tot 9 jaar cel. De schietpartij vond plaats op klaarlichte dag op het parkeerterrein van het winkelcentrum in Tuinzigt. De rechtbank veroordeelt S. voor doodslag.

De dader ging vorig jaar met 6 personen richting het winkelcentrum om, naar eigen zeggen, te praten met het slachtoffer. Al snel liep het uit de hand en ontstond er een gevecht. Pearl S. gaf Rudi Schouten een vuistlag. Schouten trok vervolgens een machete en zijn broer belaagde S. met een hakbijl.

De dader trok zijn pistool en schoot meerdere keren op Schouten. Schouten probeerde te vluchten, viel op de grond en werd opnieuw beschoten. Hij overleed enkele uren later aan zijn verwondingen.

Pearl S. pleitte dat hij uit noodweer handelde. De rechtbank gaf aan dat daar in eerste instantie ook spraken van leek te zijn. De direct daarop gevolgde tweede reeks schoten kan echter niet als noodweer worden beschouwd, aldus de rechter. Schouten was toen namelijk al weggerend en lag ongewapend op de grond. Hierdoor was er volgens de rechter geen sprake meer van een dreigende situatie. De verdachte had zich op dat moment ‘aan de situatie kunnen en moeten onttrekken’, zo leest het vonnis.

De rechter hield met het bepalen van de straf rekening met het feit dat de dader werd geconfronteerd met agressie en zelf zware verwondingen opliep. Ook het feit dat het bij een winkelcentrum gebeurde in de nabijheid van winkelend publiek, waaronder kleine kinderen, heeft meegespeeld in de bepaling van de straf.