Het Brouwhuis in de Ceresstraat krijgt in de zomer van 2014 zijn eerste bewoners. foto Wijnand Nijs
Het Brouwhuis in de Ceresstraat krijgt in de zomer van 2014 zijn eerste bewoners. foto Wijnand Nijs

Lening Breda van 1,3 miljoen voor restauratie laatste fase Brouwhuis

Economie

BREDA - De gemeente Breda verstrekt een lening van € 1.370.000 voor de restauratie van de laatste fase van brouwhuis in het gebied De Drie Hoefijzers. Het brouwhuis is onderdeel van een rijksmonumentaal complex met voormalige brouwerij, hoofdkantoor en schoorsteen.

"De monumentale gebouwen van de brouwerij behoren tot belangrijkste monumenten in de Gemeente Breda en zijn van groot cultuurhistorisch belang", memoreert de gemeente in een persbericht met de bekendmaking van de subsidie.

De realisatie van de eerdere fasen van het brouwhuis, ketelhuis en brouwtoren, is gefinancierd vanuit het  Nationaal Restauratiefonds (NRF). Nu is de laatste fase van het brouwhuis aan de beurt: de restauratie en herbestemming van het oudste deel van de brouwerij, de machinehal en achtergelegen ruimten. Daarvoor is in totaal een bedrag van €4.110.000,- nodig.

"Het NRF wil dit alleen co-financieren als ook gemeente en provincie daarin meedoen. Daarom heeft de eigenaar de gemeente verzocht om deze laatste fase onder te brengen in het programma Grote erfgoedcomplexen van de provincie", aldus de gemeente.

“Dit cultuurhistorisch en industrieel erfgoed willen we behouden voor de stad", aldus wethouder Marianne de Bie van Cultuur in het persbericht. "Het Brouwhuis hoort bij onze geschiedenis en is bovendien een zeer markant gebouw. In de ontwikkeling van het hele gebied komen oud en nieuw heel mooi samen. Door deze lening maken we dit mogelijk."

De provincie neemt na de zomer een besluit over haar deel van de subsidie.

Bekijk foto's van het Brouwhuis.