Afbeelding

Is een apart hondenparkje voor kleine hondjes nodig?

Algemeen

BREDA - Els Groeneweg heeft namens de CDA-fractie gepleit voor een aparte speelplek voor kleine en grote honden. Grote honden en kleine honden gaan volgens haar vaak niet samen op de daarvoor bestemde hondenuitlaatplek. Groeneweg heeft het Westerpark als voorbeeld genomen.

Bij de hondenuitlaatplek in Westerpark is deze middag hondenbezitter Sylvia met haar Duitse herder aanwezig. Zij denkt dat een aparte hondenuitlaatplaats voor kleine honden niet per se nodig is. “Wij houden juist heel veel rekening met de groep van de kleine hondjes”, laat ze weten. Ze woont zelf aan de rand van het park in de wijk. “Wanneer ik zie dat de hondenkooi vol is met de kleinere hondjes, dan loop ik nog een rondje verder. Daarnaast laat ik expres pas om acht uur ‘s avonds mijn hond uit.”

Zij ziet eerder een ander probleem. Sinds de lancering van de Pokemon Go wordt het volgens haar steeds drukker rondom het park met hondenbezitters die normaal gesproken hun hond ergens anders uitlaten. “Baasjes letten niet meer op hun hond. Laatst was er een hond in het water gevallen en het baasje had het niet eens door." 

Haar buurvrouw Edith heeft een kleine Jack Russel en een kruising tussen een Pitbull en Amerikaanse Stafford. Zij heeft wel eens last van de kleine hondjes omdat ze los lopen en naar haar Pitbull toe komen. “Bovendien is de kooi vaak leeg, en dan nog laat de groep met de kleine hondjes deze los buiten het hondenpark.”

Toch vinden de buren het prima mocht er wel een hondenspeelplek voor kleine honden komen. Maar Sylvia ziet liever dat er in het Westerpark wat meer speeltoestellen voor kleine kinderen geplaatst worden. “Voor kinderen is er weinig. Er is hier wel een zandbak geplaatst, maar daar zitten vaak hangjongeren.”

In het Westerpark laten dagelijks ongeveer vijftien hondenbezitters hun kleine viervoeter uit, constateerde het CDA. Dit gebeurt vaak tussen zes en zeven uur in de avond. Volgens Groeneweg spelen de hondjes in de hondenspeelplaats, maar als deze bezet is met grote honden, wijken ze uit naar een andere plek in het Westerpark. “Zelfs als de honden gesocialiseerd zijn kan een vriendschappelijke tik van een herder een chihuahua flink blesseren', aldus het CDA-raadslid.

Nu hebben toezichthouders enkele weken geleden een waarschuwing gegeven aan de hondenbezitters die hun hond los laten buiten de daarvoor bestemde plaats. Groeneveld vraagt aan het college of het mogelijk is om met de betreffende hondenbezitters in overleg te gaan en een oplossing te bedenken voor zowel de baasjes als de handhavers. Een aparte hondenspeelplek voor kleine hondjes kan volgens haar een optie zijn.