De zondagmiddag van Breda Barst 2015.
De zondagmiddag van Breda Barst 2015. Stadsfotograaf Breda

Blokkeer je agenda: het overzicht van drie weken lang evenementen in Breda

Cultuur

BREDA - Even een paar daagjes lekker bankhangen is er niet bij de komende drie weken in Breda. De evenementen buitelen over elkaar heen vanaf deze woensdag. Om te zorgen dat je niks mist, hebben wij ze voor je op een rijtje gezet.

Woensdag begint het feest. Voor de liefhebbers van B-Movies, Underground- en Trash-films is er het BUT Filmfestival. Woensdag begint ook het feest in het Ginneken, waar de jaarlijkse braderie gehouden wordt. Nieuw onderdeel is de LED's Go-loop donderdagavond, waar sportievelingen al lopend met een lampje geld inzamelen.

Paardensportliefhebbers én netwerkers kunnen zich vier dagen lang plezieren rond de Prinsenhoeve, waar Outdoor Brabant plaatsvindt. Bijzonder is dit jaar de komst van het WK Vierspannen naar het evenement, dat overigens net als afgelopen jaar niet meer gratis toegankelijk is.

Sportliefhebbers kunnen vrijdag hun hart ophalen bij de afscheidswedstrijd van de Messi van Breda. Anthony Lurling. De Bosschenaar speelt in het Rat Verleghstadion met spelers uit zijn gehele carrière met Den Bosch en NAC tegen elkaar.

Vrijdag arriveren ook de eerste roodharigen in Breda voor de Red Head Days. Hoogtepunt van dit Roodharigenfeestje is op zondag, waar op allerlei plaatsen onder meer fotoshoots zijn. Thema is dit jaar Multicoloured Red, zoals ook tijdens de groepsfoto in de Willemstraat gaat blijken.

En wie van een biertje houdt in Breda, kan dit weekend twee dagen lang terecht bij Brewda, het bierfestival dat voor het eerst over twee dagen wordt uitgesmeerd.

Danceliefhebbers zitten drie dagen lang geramd op het gebied ronde Lage Aard bij Bavel. Daar vindt de eerste Bredase editie plaats van Dream Village. Meer dan 200 artiesten heeft de Bredase organisatie Eye4Dance weten te strikken voor het feestje dat zowel op zaterdag als op zondag met een spetterende vuurwerkshow wordt afgesloten.

Na het weekend gaat het gewoon verder. 8 september is de binnenstad evenemententerrein voor HBO-intro en twee dagen later is het Schoolakkerplein in het Ginneken de speelplaats voor onder meer René Froger en Guus Meeuwis bij Hartje Ginneken. Daarvoor zijn nog een paar kaarten beschikbaar. Tussendoor kan even gerelaxed worden bij de Sail-Inmovie aan de Haven: in een bootje naar een filmpje kijken. En dan wordt er ronde de officiële opening van het station op 8 september ook de dagen erna nog een feestje gebouwd rond het station, waar onder meer een oude stoomtrein en -tram station en wijk aandoen.

Op 10 en 11 september is het ook nog eens Open Monumentendag, op 11 september vieren De Bommel en Het Zwarte Schaap de Halstraße Bierfeste. Sportievelingen of liefhebbers van sport kunnen zaterdags terecht op Breepark voor de Breepark Challenge. Dit weekend kunnen ook 'foodies' hun hart ophalen tijdens het nieuwe foodfestival VERS. Tegelijkertijd in de spoorzones van de 5 Brabantse steden, Breda, Tilburg, Den Bosch, Eindhoven en Helmond.

Rustig wordt het ook de week erna nog niet. 17 en 18 september is het Valkenberg het toneel voor Breda Barst waar onder meer Indian Askin, De Likt en Handsome Poëts zich laten horen. De zaterdag kan dan sportief begonnen worden met een klimtijdrit in de nieuwe parkeergarage van het Amphia. Ook op zaterdag 17 september: de jaarlijkse Lichtsloepenparade, die zich overigens prima laat combineren met Breda Barst, de bootjes varen langs het park.

Wie na een avondje rocken in het park ook de zondag sportief wil beginnen: geen enkel probleem, want zondag 18 september staat de Tien van ‘t Aogje op het programma. Geen loper? Fietsers kunnen de 18e aan de bak tijdens de Red Bull Kop-over-kop-race die Breda aandoet. Meer van het kijken? 20 september doet de Eneco Tour Breda aan.

En o ja. De liefhebbers van fotografie kunnen vanaf de 15e hun hart ophalen aan fotografie van hoog niveau tijdens BredaPhoto. Daarvoor is overigens geen haast geboden. Het tweejaarlijkse festival duurt liefst zes weken. Let wel: een passepartout is gewenst om ook pareltjes als de tentoonstelling van Carl de Keyzer in De Faam te kunnen bekijken.

En zijn we ondanks deze enorme reeks aan feestjes toch nog belangwekkende events vergeten? Aarzel niet om ons te tippen. Dat kan heel simpel: mail ons redactie@bredavandaag.nl en plaats je evenement in onze agenda.