Afbeelding
Stockfoto

Mantelzorg verdient waardering

Advertorial

(advertorial) - De moeder van Janine was een zelfstandige vrouw. Ze woonde als weduwe in een vrijstaand huis met een grote tuin. Tot ze 75 was, werkte ze drie keer per week als vrijwilliger in een verzorgingstehuis. Nu is ze 82 en heeft dementie. Janine probeert alles zo goed mogelijk voor haar moeder te regelen.

Pan op het vuur
"Mijn moeder was een actief mens”, vertelt Janine. “Dat is langzaam veranderd. Het vrijwilligerswerk werd haar te zwaar. Toen ze een afspraak met mijn tante vergat en dat ontkende, werd duidelijk dat er iets mis was. Ik wist dat er iets moest gebeuren. Uiteindelijk kon Janine regelen dat haar moeder een keer per week bij een eetpunt ging eten. Daarna werd duidelijk dat ze steeds meer zorg nodig had."

Lang genoeg gewerkt
"Door schade en schande heb ik met de ziekte van mijn moeder leren omgaan. In het begin werd ik soms boos. Ze raakte vaak haar sleutels kwijt. Steeds opnieuw moesten we op zoek naar die sleutels. Op den duur stonden we samen te schelden en te janken. Ik kon niet meer. Al het regelwerk had veel energie gekost. Niemand kan je van tevoren vertellen hoe het werkt. Je moet je steeds verplaatsen in de denkwereld van de ander."

"Daarnaast wilde mijn moeder eigenlijk geen hulp. Mijn moeder is de oudste van elf kinderen. Ze heeft twee generaties opgevoed: eerst haar broers en zussen, later haar eigen kinderen. Ze vroeg nooit hulp, maar stond altijd klaar voor anderen. Alles wat ik voor haar geregeld heb, daar was ze eerst tegen. Maar nu is ze er blij mee. Alleen dat ík het geregeld heb, weet ze niet meer."

*de naam van Janine is gefingeerd

Breda waardeert mantelzorg

Kent u iemand die lange tijd onbetaald zorgt voor een ander? Of doet u dat zelf? De Gemeente Breda wil alle mantelzorgers bedanken met de mantelzorgwaardering: een bon van 75 euro om zelf te gaan winkelen, voor een etentje of avondje uit.
Kijk op www.bredawaardeert.nl  of bel StiB: 076 750 32 00