De eerste editie van Belcrum Spoort ter gelegenheid van de opening van het seizoen.
De eerste editie van Belcrum Spoort ter gelegenheid van de opening van het seizoen. Stadsfotograaf Breda

Stoomtram en stoomtrein blijken hit tijdens Belcrum Spoort

Cultuur

BREDA - Het was een vreemde gewaarwording op zaterdagmorgen. Zo rond half elf klonk ineens het geluid van een stoomtrein over een groot deel van de stad. Alsof je terug in de tijd ging. En een beetje was dat ook wel zo.

Want tussen Breda en Roosendaal reed een historische stoomtrein uit 1940. Vijf keer vervoerde de trein liefhebbers op nostalgische wijze over het spoor. De tijdelijke treinverbinding was onderdeel van Belcrum Spoort. Voor veel Bredanaars was de Stoomtram die de organisatie naar de Speelhuislaan had weten te halen misschien nog wel specialer.

Want de Ooievaar, ook wel het Backertje, werd 112 jaar geleden in Breda gemaakt bij de Machinefabriek, voorheen Backer en Rueb. Het trammetje rijdt dit weekend kortje ritjes op en neer over de Speelhuislaan. En dat is uniek, want de stoomtram reed nooit in Breda, wel in andere steden. Verder dan 25 jaar op een sokkel bij de fabriek kwam ie niet.

Naast de stoomattracties was er voor de liefhebber van oud vervoer van alles te zien. Oude BBA bussen, paardentrams en ook andre histrorische treinen deden station Breda en directe omgeving aan. En dan is het ook nog eens het hele weekend Open Monumentendag , waar liefhebbers van erfgoed hun hart kunnen ophalen.

Bekijk foto's van Belcrum Spoort