Afbeelding
Freek de Swart

‘Prefabwoningen moeten een mooie mix aan bewoners krijgen’

Algemeen

BREDA - Ze zijn ongeveer 25m2 groot en de richtprijs wordt ongeveer €450,00 aan huur per maand. Gemeente Breda en woningcorporatie AlleeWonen werken samen aan de komst van dertig Prefabwoningen op de hoek van de Kesterendreef en de Kesterenlaan. De toekomstige bewoners zouden er in mei 2017 moeten wonen.

Wethouder Patrick van Lunteren laat weten blij te zijn met het plan om de dertig kleine huurwoningen te bouwen. “Het is heel fijn dat de eerste stap is gezet. De druk op de woningmarkt is groot”, zegt hij. Het aantal vierkante meters van de goedkope huurwoningen blijft echter beperkt. “Je moet een keuze maken om de kosten laag te houden, maar je kunt prima op 25m2 wonen. Het is natuurlijk vooral bedoeld voor starters, mensen die een andere woonruimte zoeken vanwege een scheiding, statushouders en studenten. Iedereen met de kleine portemonnee”, licht hij toe. Van Lunteren benadrukt wel dat het niet de bedoeling is dat de woningen door alleen studenten bewoond gaan worden. “Het moet juist een mooie mix aan bewoners worden.”

Volgens gemeente Breda ligt er nog geen definitief plan en wordt er eerst met bewoners uit de Haagse Beemden gekeken naar de vorm. “De gemeente en AlleeWonen houden dit najaar een werksessie, waarin stedenbouwkundigen, verkeerskundigen, ontwerpers van de gemeente met omwonenden in gesprek gaan over bijvoorbeeld de plaatsing van de woningen, het groen, de parkeerplaatsen en de aansluiting van het buurtje op de omgeving." Het grasveld waar de woningen moeten komen, ligt tegenover dierenkliniek Taxandria.

Prefabwoningen zijn woningen die in de fabriek zijn opgebouwd. Daardoor blijven de bouwkosten laag en is de bouwtijd kort. Op deze manier moeten er op korte termijn meer betaalbare woningen komen. Voor de langere termijn moet gemeente Breda 20% van de nieuw te bouwen huizen in Breda in de sociale sector bouwen. In dat geval gaat het om permanente woningen. Volgens de wet mogen type woningen als de Prefabwoning tien jaar op één plek blijven staan. Daarna moeten ze worden verwijderd of verplaatst.