Afbeelding
Sanne van der Mooren

Breda’97 en D66 willen herbruikbare evenementenbeker in Breda

Politiek evenementen

BREDA - Bredase evenementen moeten gebruik gaan maken van herbruikbare plastic bekers. Dat vinden Breda’97 en D66, die over het gebruik van wegwerpbekers vragen hebben gesteld aan het college.

“Nog steeds wordt er tijdens evenementen en festivals in Breda veelvuldig gebruik gemaakt van weinig duurzame, plastic wegwerp bekers”, constateren vragenstellers Patrick Smans (D66) en Dick Vuijk (Breda’97). “Bezoekers van evenementen moeten zich vaak een weg banen door een soep van plastic en ook het opruimen ervan kost veel tijd en geld.”

“Vanuit dit oogpunt lijkt het ons goed om eens na te gaan denken over de alternatieven voor het gebruik van plastic wegwerp bekers”, aldus de vragenstellers. Daarbij denken ze aan een hardere, recyclebare, omspoelbare plastic beker. “Door een soort van statiegeldsysteem of inruilsysteem kunnen bezoekers worden gemotiveerd hun beker weer in te leveren bij een bar of inzamelpunt. Een systeem dat op diverse festivals en evenementen, en zelfs in sommige horecazaken, al succesvol wordt gebruikt.”

Volgens beiden moet de gemeente een voortrekkersrol spelen in de verduurzaming van de stad. “Door piketpalen te slaan, maar ook door ruimte te bieden aan goede initiatieven, zoals eigen energieopwekking, en door gewenst gedrag te stimuleren, zoals het scheiden van afval of het schoonhouden van het groen in de eigen wijk.”

D66 Breda en Breda ’97 willen dat het college om de tafel gaat met alle partijen die betrokken zijn bij de organisatie en uitvoering van een festival of evenement, om samen te bezien of en hoe het gebruik van plastic wegwerpbekers op evenementen en festivals uitgebannen kan worden.

Dat het voorgestelde type bekers nog niet gebruikt wordt,    komt volgens de vragenstellers door de hoge, eenmalige aanschafkosten van de bekers. Ook zijn de bijkomende spoelmachines relatief duur e´n is de levensduur van de beker nog onduidelijk.

“Dit houdt verband met de contracten met de brouwerijen. Het is dus belangrijk dat er een goede afstemming plaatsvindt tussen alle partijen. Voor festivals die niet gebonden zijn aan een brouwer, is het makkelijker om een duurzamer alternatief voor de plastic beker te stimuleren”, constateren Smans en Vuijk.

Ook evenementen als carnaval en Jazz festival zouden gebruik van deze bekers moeten gaan maken, stelt Smans. “Wat mij betreft kijken we naar alle evenementen.” GroenLinks kwam tijdens de behandeling van de bespreeknotitie evenementen al met de suggestie duurzaamheidseisen op te nemen in de nota. Herbruikbare plasticbekers zouden daar prima in mee kunnen, denkt Smans.