Afbeelding
Peter Visser

‘NAC laat teveel toevalsvoetbal zien’

NAC

BREDA - NAC is tien wedstrijden onderweg in het tweede jaar eerste divisie op rij. Daarvan werden vijf potjes gewonnen. Tijd om de tussenbalans op te maken met Levien den Boer (B-Side Rats) en Addy Brouwers (oud-speler). ‘Het is teveel toevalsvoetbal’.

Levien den Boer volgt voor B-Side Rats NAC op de voet. Hij is niet te spreken over wat zijn club tot op heden laat zien. “Ik vind het vooralsnog erg tegenvallen. Ook binnen onze appgroep hebben we al flink gediscussieerd over wat onze indruk is. Ik weet eerlijk gezegd niet hoe goed ze zijn.”

Oud-speler Addy Brouwers wijst vooral op beleidskeuzes die NAC volgens hem in de weg zitten. Over het spel tot op heden is hij kort: “Het is nog niet al te best. Het rendement van de nieuwe koers valt nog wat tegen.”

Twee gedachten
Den Boer hinkt op twee gedachten. Hij denkt dat het alle kanten op kan. “Het kan zomaar zijn dat we aan het eind van het seizoen kampioen zijn, kampioen van de armoede. Maar als we naar de play-offs moeten, dan redden we het niet.” Brouwers twijfelt niet aan de play-offs. “Ik ben er honderd procent van overtuigd dat NAC in de nacompetitie mee gaat doen. Als ze dat niet halen, dan is dit project mislukt.”

NAC zou niet NAC zijn als er toch al niet weer gesproken wordt over de trainer. “Ik durf niet volmondig te zeggen dat Dijkhuizen de man is voor NAC. Wie het dan zou moeten doen en of NAC bij een trainerswissel gebaat is, dat durf ik niet te zeggen.”

De twijfel aan de trainer, vindt bij Den Boer de oorsprong bij de aanpak. “Dijkhuizen lijkt er zelf ook nog niet uit. Hij heeft het over een proces, maar ik vind dat je ook niet kunt blijven sleutelen aan een elftal.” Voor Brouwers gelden er geen excuses. “Jong of in opbouw. Dat is allemaal niet relevant. Opbouwen doe je in de jeugd en in het tweede. In het eerste team moet je presteren.”

Automatismen
Oud-international Brouwers mist de automatismen. “Ik zou ook niet graag in de schoenen van de trainer staan met een selectie van wel dertig spelers. Je ziet teveel toevalsvoetbal. Het gevaar is dat je gaat wisselen als de prestaties tegenvallen, zeker als de spelers dichtbij elkaar zitten qua kwaliteit.”

Volgens de B-Side Rats-man wordt de ontmoeting van vrijdag cruciaal. “De wedstrijd tegen Fortuna Sittard wordt een lastige. Als NAC niet wint, dan gaat het gesprek het hele weekend over Dijkhuizen.” Brouwers: “Vrijdag moet het weer gebeuren.”

Waar NAC bij de winterstop staat? Den Boer durft er eigenlijk geen slag naar te slaan. “Zesde of zevende zou zomaar kunnen, maar topdrie kan ook als je twee keer achter elkaar wint. Ik weet het echt niet.”

'NAC mist gif'
Wat er mist bij NAC? “Misschien ook gif in de trainersstaf? Dijkhuizen en Penders hebben dat alletwee niet zo.” En op het veld? “Het middenveld presteert zwakker dan ik had verwacht. Met jongens als Haemhouts, Nijvelt en Stans moet dat beter kunnen.”

Brouwers is meer van de lange termijn: “Het huidige beleid met zoveel huurlingen blokkeert de doorstroming van de jeugd. De selectie is te groot. NAC moet echt werk maken van een goede locatie voor de jeugdopleiding. Kijk naar Ajax, PSV, Feyenoord, maar ook Vitesse en AZ.”