Meer dan 150 profwielrenners zoefden door Breda voor een tijdrit van bijna 10 kilometer.
Meer dan 150 profwielrenners zoefden door Breda voor een tijdrit van bijna 10 kilometer. Jorgen Janssens

‘Gevolgen combinatie EnecoTour en wegwerk niet voorzien’

Sport

BREDA - Breda heeft de gevolgen voor het verkeer van de combinatie EnecoTour in het centrum van de stad en diverse wegwerkzaamheden niet voorzien. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in antwoord op vragen van CDA-voorman Peter Elbertse.

“Dat het evenement - met een afgesloten parcours in het centrum van de stad op een doordeweekse dag in september (drukke verkeersmaand) - tot verkeersoverlast zou gaan leiden, was bekend”, schrijft het college.

Ondanks de volgens het college uitgebreide inspanningen om goed te communiceren over het effect van de EnecoTour in Breda, had dat beter gekund. "Er had meer ingezet kunnen worden op het benadrukken van de ernst van de mogelijke verkeershinder en op alternatieven voor de auto, zoals thuiswerken, reizen met openbaar vervoer of de fiets”, erkent het college.

Elbertse vroeg zich af of er überhaupt geëvalueerd was na de EnecoTour van 2014. Toen hadden met name omwonenden forse kritiek op de afsluitingen rond het parcours. Ook toen was er een tijdrit. Volgens het college was dat wel degelijk het geval. "Dat resulteerde in 2015 tot een nagenoeg vlekkeloze editie van de Eneco Tour."

De enorme files die dit jaar ontstonden, hadden volgens het college meerdere oorzaken. De bestuurders noemen twee ongelukken op de A59 en een illegale rijstrookafzetting op de noordelijke rondweg. Volgens B&W was dat niet te voorspellen. "Ook de thuiswedstrijd van NAC Breda die avond was niet bekend op het moment van vastleggen van de tijdrit."

Volgens het college wordt de editie van 2016 nog geëvalueerd. "De verwachting is dat de lopende evaluatie andere verbeterpunten zal opleveren dan de editie van 2014."