De transformatie van de brouwerij aan de Ceresstraat naar kantoren en woningen is in volle gang. Geplande oplevering is augustus 2016.
De transformatie van de brouwerij aan de Ceresstraat naar kantoren en woningen is in volle gang. Geplande oplevering is augustus 2016. Wijnand Nijs

Brouwhuis bezig aan eindsprint transformatie (foto’s)

Economie

DRIE HOEFIJZERS - Het eind van de transformatie van de voormalige brouwerij aan de Ceresstraat komt in zicht. Augustus 2017 moeten de laatste kantoren en de dertien woningen zijn opgeleverd. Een lening van 4,1 miljoen euro maakt de eindsprint mogelijk.

Een kraan hangt vanaf de Ceresstraat als een grijparm uit een kermisattractie boven het dak van de voormalige brouwerij. De langzame beweging van de vracht krijgt begeleiding van een ritmisch gebijtel, afkomstig van de voormalige schoorsteen van Brouwerij de Drie Hoefijzers.

Dat de bouwgeluiden door de straat klinken lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Al vier jaar is eigenaar TTRR bezig met de transformatie van de voormalige brouwerij. Dat is een kostbare klus, die stap voor stap wordt uitgevoerd. “Door de lening van provincie, gemeente en Nationaal Restauratiefonds kunnen we door blijven gaan met ons werk”, vertelt Arthur Teuwen van TTRR.  4,1 miljoen euro kwam op die manier beschikbaar. “Tegen commerciële rente”, onderstreept hij.

De geboren en getogen Bredanaar vergelijkt het met het restaureren van een oldtimer. “We proberen zoveel mogelijk oude elementen te hergebruiken”, vertelt Teuwen. “En als dat niet gaat gebruiken we nieuwe elementen die wel bij de sfeer passen.” Valkuilen zijn er genoeg, weet hij. “Je moet oppassen dat je niet aan je ideaalbeeld vasthoudt en je in een kokervisie terechtkomt.”

De eigenaar wijst tijdens een rondleiding door het pand op die nieuwe of bestaande zaken. Een ijzeren trap die terugkomt in een van de dertien woningen of een raampartij die nog staat te wachten op plaatsing in een woning in plaats van aan de buitengevel.

Soms vinden onderdelen uit de oude brouwerij hun weg naar buiten met een verrassende eindbestemming. “De compressoren uit de compressorruimte zijn naar het KVL-terrein in Oisterwijk, waar één een oude stoommachine laat draaien.”

De transformatie van het brouwhuis, ketelhuis en de brouwtoren: het is een omvangrijk project, niet zonder risico’s. Waarom doet TTRR dit? “Dat is ook een stukje idealisme. We hebben al twee panden hier in de wijk, de voormalige pastorie aan de Oranjesingel en Lentehof in de Ceresstraat. We willen dit pand weer mooi maken.”

Met de lening wordt de laatste ronde gemaakt: de restauratie en herbestemming van het oudste deel van de brouwerij, de machinehal en achtergelegen ruimten. Vanaf het binnenplein voor de woningen van WonenBreburg is goed te zien wat er gebeurt. “Op de eerste, tweede en derde verdieping komen dertien woningen, waarvan er geen een hetzelfde is.”

De woningen, waarvan een aantal met een eigen lift, grenzen in sommige gevallen aan de kantoorruimtes aan de andere kant van de gang. Bijzonder wordt een woning grenzend aan de Brouwtoren. Daar zit nu de uitvoerder onder de betegelde bogen. Het plafond is hoog. “Vijf meter, en dat blijft zo. Daar komen ook de kabelgoten en de luchtinstallatie te hangen. Je woont echt in een fabriek straks.”

Voor de woningen, die allemaal worden verhuurd, is volgens Teuwen al veel belangstelling, zoals die er ook is voor de kantoren. “45 procent is verhuurd. We hopen aan het eind van komend jaar volledig vol te zitten.”

Al eerder komt de horeca in het Brouwhuis. “We zijn in afronding met een partij die er een café-restaurant wil beginnen. Het gaat echt om de details”, zegt Teuwen. Daarmee komt het eind in zicht. “Kom over een half jaar maar eens terug, dan ziet het er heel anders uit.”

Bekijk meer foto's