Afbeelding
Angelica Vištica

Digitale meldingen overlast BuitenBeter App meteen naar goede afdeling

Algemeen

BREDA - Gemeente Breda gaat de BuitenBeter app koppelen met het meldsysteem die ervoor zorgt dat meldingen van overlast automatisch naar de juiste afdeling worden doorgestuurd. Het nieuwe systeem moet in 2017 gereed zijn. Volkspartij Breda diende hierover een motie in tijdens de behandeling van de begroting. 

Via de BuitenBeter app kunnen inwoners van Breda sinds 2013 een melding doen bij overlastsituaties in de openbare ruimte. Dit kan gaan om defecte lantaarnpalen, vieze bushokjes, gedumpt straatvuil of enorme gaten in de weg. 

Echter zijn de meldingen die worden gemaakt door de inwoners van Breda nu nog niet gekoppeld aan het meldsysteem van de gemeente. "De meldingen die gebruikers via deze app doen worden door de gemeente Breda al wel ontvangen, maar (nu nog) via mail. Aangezien dit een van de meest gebruikte apps op dit terrein is, zal de gemeente Breda deze in 2017 geautomatiseerd gaan koppelen aan de nieuwe backoffice-applicatie voor het afhandelen van meldingen over de openbare ruimte", aldus een woordvoerder.

Het college heeft daarom een berekening gemaakt om te kijken of het in de toekomst mogelijk is. De uitkomst bleek positief. Daarom is eerder dit jaar besloten dat de BuitenBeter app in 2017 aangesloten gaat worden op het nieuwe meldingensysteem van de gemeente Breda. Meldingen die zijn gedaan in de BuitenBeter app komen dan automatisch en direct bij de specialisten terecht van o.a. de afdeling Uitvoering en aannemers die werkzaam zijn voor de gemeente.

"Ongeveer tien procent van het totaal aantal meldingen openbare ruimte komt bij de gemeente binnen via apps. Maar dat gaat dus om alle daarvoor bruikbare apps, waaronder ook o.a. Afvalservice, Verbeterjebuurt, etc.", zegt de woordvoerder. Het gebruik van het nieuwe meldingensysteem, inclusief aansluiting op de BuitenBeter app is in voorbereiding. Zodra de aansluiting een feit is, wil de gemeente de app verder promoten.

De smartphone-applicatie werd in 2010 gelanceerd in gemeente Eindhoven.