Afbeelding
Fran van den Bogaert

Eerste dag buurtbuslijn 3 start met FNV actie

Algemeen

BREDA - De eerste ritjes van buurtbus lijn 3 in Breda hebben deze maandag vooral opvallend geklede passagiers: mannen en vrouwen met oranje hesjes. Het zijn Brabantse buschauffeurs,  leden van FNV streekvervoer, die actie voeren.

Door Fran van den Bogaert

FNV Streekvervoer vraagt met deze actie aandacht voor de verdringing van betaalde banen door vrijwilligers in het openbaar vervoer. De buschauffeurs rijden de hele dag mee tijdens de eerste dag van de nieuwe dienstregeling op de buslijn van Amphia Molengracht naar Amphia Langendijk en delen flyers uit.

Met een kleine vertraging vertrekt lijn 3 om kwart over tien vanaf het ziekenhuis, locatie Molengracht. Buschauffeurs uit Bergen op Zoom, Tilburg en ‘s Hertogenbosch stappen in. Niet om te werken en achter het stuur plaats te nemen, maar om mee te rijden en passagiers te informeren met flyers van de FNV. Allemaal dragen ze een hesje met daarop de tekst ‘Buschauffeur = vakman = kostwinner’.

Marlies Peeters, vakbondsbestuurder bij FNV streekvervoer, benadrukt: “We protesteren vandaag met deze actie niet tegen vrijwilligers, maar voeren actie voor betaalde banen in het openbaar vervoer.”  

De ritjes deze maandag zijn de start van de pilot van de gemeente Breda met met een ‘buurtbus’ gereden door vrijwillige chauffeurs.  Een meereizende chauffeur uit Bergen op Zoom heeft voor deze actie speciaal vrij genomen: “Het budget van het openbaar vervoer in de provincie wijzigt niet. Dan mag je toch echt verwachten dat gemeente en provincie kiezen voor een betaalde baan op deze nieuwe stadslijn.”

De FNV stelt in het persbericht dat het contract met de provincie nauwelijks ruimte voor uitbreiding van Dienstregeling uren (DRU) biedt. De provincie Noord-Brabant telt inmiddels 50 buurtbusverenigingen.  

Lijn 3 rijdt vanaf Amphia Ziekenhuis Langendijk via locatie Molengracht naar eindhalte Oude Vest. De eerste dag is het vervoer met de buurtbus gratis. Overigens wordt ljn 3 vooralsnog gewoon bestuurd door ingehuurde uitzendkrachten. Het lukte de gemeente nog niet om vrijwilligers te vinden.

De belangstelling voor dit ritje is nog niet groot. Twee passagiers stapten in.