Afbeelding

Bredanaar betaalt 39 duizend dollar voor fles Madeira

Economie

NEW YORK - De Bredase verzamelaar van oude dranken uit Breda Bay van der Bunt heeft een driehonderd jaar oude fles wijn voor een recordbedrag aangekocht. Van der Bunt kocht bij veilinghuis Christie's in New York een fles Madeira uit 1715 voor ruim 39 duizend dollar.

Dat meldt het bedrijf van Van der Bunt, Old Liquors, maandagavond. De fles JCA & C Terrantez uit 1715 zou de oudste Madeira ter wereld zijn. Voor een fles Madeira werd niet eerder zoveel geld betaald, aldus de verzamelaar. Van der Bunt kocht ook nog een Madeira uit 1720 uit de kelders van het beroemde Madeira-huis Borges.  Deze op één na oudste Madeira werd afgehamerd voor 19,6 duizend dollar.

Madeira is door de toevoeging van pure alcohol en het verwarmen van de wijn door de zon samen met de hoge zuurgraad van de wijn vrijwel onbeperkt houdbaar.

De Old Liquors Collectie van Van der Bunt is de grootste privécollectie oude dranken ter wereld en bevat bijna 8.000 flessen zeldzame en oude sterke dranken. De collectiewaarde wordt geschat op 16 miljoen euro.