Afbeelding

Bredase wetenschapper krijgt twee ton subsidie voor onderzoek

Algemeen

BREDA - Oud-SP-fractievoorzitter en voormalig SP-bestuurslid in Breda Johan Kwisthout kan als onderzoeker een volgende stap zetten in zijn werk bij de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Met een plan voor een slimme rekenmethode om efficiënt beslissingen te nemen in onzekere situaties heeft Kwisthout een NWO TOP-subsidie van ruim 200.000 euro verkregen. Met dat geld kan een assistent in opleiding (aio) voor vier jaar worden aangenomen. “Daardoor kunnen we grote stappen maken in het onderzoek”, aldus de Bredanaar.

Kwisthout is kunstmatige-intelligentie-onderzoeker van het Donders Instituut van de Radboud Universiteit. Zijn onderzoek is onder meer van belang voor zelf-lerende robots en systemen die medici helpen om beslissingen te nemen, maar kan ook inzicht geven in hoe het brein onzekere informatie verwerkt.

Rekenen met grote hoeveelheden onzekere informatie kost vaak te veel rekentijd of het is zelfs - wiskundig bewezen - onmogelijk om een acceptabele nauwkeurigheid te bereiken binnen een redelijke tijd. “We weten vaak niet hoe goed onze benaderingen zijn, of hoe lang we moeten rekenen om gegarandeerd binnen bepaalde marges te blijven”, zegt Johan Kwisthout. “Wat maakt nu precies dat sommige berekeningen wel, en andere niet goed benaderbaar zijn binnen redelijke tijd? Dit is een belangrijk probleem in de kunstmatige intelligentie, maar ook een probleem voor het begrijpen van ons eigen brein.”

Het onderzoek van Kwisthout heeft parallellen met de manier waarop in een jpg-foto of mp3-muziekbestand wordt omgegaan met informatie. Kwisthout gaat een nieuwe wiskundige techniek gebruiken om deze benaderingen te onderzoeken, de zogeheten Fixed Error Randomized Tractability Analysis.

Hij geeft een voorbeeld van waar zijn onderzoek uiteindelijk aan kan bijdragen. “We weten veel van mensen met autistische stoornissen, maar we weten eigenlijk niet goed wat er in de hersenen gebeurt. Een theorie is dat net als bij een jpg-foto de hersenen de informatie voorspellen van wat er gaat komen en dat alleen de afwijkingen van die voorspelling worden geregistreerd. Bij mensen met autisme komen die afwijkingen harder binnen, zegt de theorie. Maar dit is nooit onderzocht. Dat gaan wij op basis van wiskunde doen.”