De nieuwe verlichting van de Grote Kerk werd met een lichtshow in gebruik genomen op woensdag 14 december.
De nieuwe verlichting van de Grote Kerk werd met een lichtshow in gebruik genomen op woensdag 14 december. Wijnand Nijs

Nieuwe verlichting Grote Kerk start met lichtshow (video en foto's)

Algemeen

BREDA - De nieuwe energiezuinige ledverlichting van de Grote Kerk heeft deze woensdagavond haar vuurdoop beleefd. De verlichting is de afgelopen maanden versneld aangelegd in verband met Serious Request. Het vervangen van de oude verlichting stond eigenlijk pas voor komend jaar gepland.

Door de toepassing van ledverlichting kan de kerk volgens de gemeente beter en mooier worden uitgelicht. De verlichting zal meestal neutraal zijn, maar vanwege de officiƫle ingebruikname deze woensdag toonden de makers de mogelijkheden in een lichtshow. Dat laatste benadrukte wethouder Boaz Adank ook voordat hij het startsein gaf voor de show.

Enkele honderden waren woensdagavond naar het Kerkplein gekomen voor de demonstratie. Die begon om zeven uur met een korte uitleg over de mogelijkheden, waarna een show van een kleine tien minuten volgde. Daarbij was te zien dat de kerktoren zowel vanuit binnen als van buiten werd aangelicht.

De verlichtingsmogelijkheden bleken eindeloos. Onder begeleiding van beierende klokken geluidt door het Klokkenluidersgilde, lichtten de toren en delen van de kerk op in allerlei verschillende kleurstellingen en combinaties.

Bekijk de foto's

Bekijk hier de beelden: