De Bredase binnenstad schittert in de sfeerverlichting in de aanloop naar Winterland Breda.
De Bredase binnenstad schittert in de sfeerverlichting in de aanloop naar Winterland Breda. Perry Roovers

Drie weken durend glasverbod tijdens Winterland gaat horeca te ver

Economie

BREDA - De horeca in het centrum gaat in gesprek met de gemeente over het aangekondigde glasverbod tijdens Winterland Breda. Het drie weken durende glasverbod werd afgelopen maandag aangekondigd in een brief van de burgemeester aan de horeca.

Dat er een glasverbod zou komen in het deel van het centrum dat tot evenemententerrein is bestempeld, was al duidelijk. De horeca dacht echter het alleen zou gaan om de periode dat 3FM Serious Request in de stad te gast is. Het glasverbod houdt in dat gasten niet met glaswerk op straat of op het winterterras mogen. Voor restaurants geldt het verbod vanaf 20.00 uur.

Horecaondernemer Patrick van Asch geeft aan begrip te hebben voor de periode van het Glazen Huis. "Maar we willen niet drie weken lang een festivaluitstraling in de stad. Het is de wens om voor en na het Glazen Huis onze gasten hun drank in een normaal glas te serveren. Het is toch totaal onverkoopbaar om mooie wijnen in festivalplastic te verkopen.” In een gesprek met de wethouder wil de horecaman die wens bespreekbaar maken, passend bij de positieve vibe in de stad. Dan hoopt hij ook meer te horen over deze maatregel. “Wij zijn benieuwd naar de beweegredenen.” 

Hij is een voorstander van een flexibele aanpak. “Ik denk dat je het per gebied moet bekijken. Het Van Coothplein vraagt andere maatregelen dan de Havermarkt.”  Ad Baelemans, uitbater van de Huiskamer aan de Haven en de Catch 22 in de Vismarktstraat kan zich daarin wel vinden. “Een glasverbod op de Grote Markt en eventueel ook nog op de Havermarkt in verband met de Roetsjbaan kan ik begrijpen, maar ik geloof niet dat het nodig is op de terrassen aan de Haven of Van Coothplein.”

Mark Geerts van café de Bommel zegt zich overvallen te voelen. Hij ziet niks in het verbod. “Als je dit goed wilt handhaven, betekent dit dat je drie weken lang ‘s avonds iemand aan de deur moet hebben staan.” Hij denkt dat een glasverbod na het vertrek van Serious Request niet nodig is tijdens de laatste periode van Winterland “Dat is echt een familiefeest, waar gezinnen komen.”

Geerts geeft aan dat hij verwacht veel uitleg te moeten geven. “Onze gasten zijn daar helemaal niet mee bezig.” Ook Baelemans denkt dat. “Als het niet heel druk is, krijg je niet uitgelegd waarom je de Souvignon Blanc op je terras in plastic moet serveren.”