De eerste zeer zonnige dag van Breda Jazz Festival 2016, donderdag 5 mei.
De eerste zeer zonnige dag van Breda Jazz Festival 2016, donderdag 5 mei. Guido van der Kroef

Jazz Festival zoekt sponsors; programmabudget onder druk

Cultuur

BREDA - Het Breda Jazz Festival is naarstig op zoek naar nieuwe sponsors. Die zijn nodig omdat de inkomsten de afgelopen jaren terug zijn gelopen. Zonder nieuwe sponsors moet er gesneden worden in het programmabudget. “Dat betekent minder internationale artiesten.”

Bestuurslid Anne-lotte van Leeuwen geeft aan dat het Jazz Festival de afgelopen jaren al zo’n twintig procent heeft gesneden in het budget. Zonder nieuwe sponsors zou daar ook komend jaar weer wat af moeten. “Dat heeft niet onze voorkeur, maar dat is wel noodzakelijk. De afgelopen drie jaar hebben we verlies gedraaid, dat konden we opvangen met onze reserves.”

Het programmabudget kan eigenlijk niet omlaag, vertelt het bestuurslid. Dat zou ten koste gaan van de internationale artiesten. “Dat zijn de parels van het festival.” De komst van buitenlandse artiesten is prijzig. “Denk aan hotelkosten, hun gage, eten en vervoer.” Door de terugloop aan sponsoren staat ook de Spiegeltent onder druk, daar die voor een flink deel draait op relatieconcerten.

Het Jazz Festival onderneemt verschillende acties om meer inkomsten te genereren, onder meer met relatieborrels door het jaar heen. Het tekort ontstond door het afhaken van grote sponsors de laatste jaren. “Ondanks de steun van trouwe sponsoren als AB InBev en Van Dijnsen installatiewerken en beveiligingen is extra financie¨le steun broodnodig om het evenement tot stand te laten komen”, benadrukt ze.

Naast plek voor hoofdsponsoren, is er ook plaats voor enkele podiumsponsoren. “Daarmee kunnen we een bedrijf letterlijk een podium bieden”, prijs Van Leeuwen het festival aan. Om op tijd een sluitende begroting te kunnen maken, hoopt de organisatie voor eind januari nieuwe bedrijven aan zich te binden.

Het Breda Jazz Festival is van 25 tot en met 28 mei 2017.