Afbeelding
Amber Kuijs

Tomas loopt met Frans Bauer in polonaise naar Mezz

Algemeen

CENTRUM - De tienjarige Tomas heeft dinsdagmiddag 20 december geprobeerd het wereldrecord polonaise te verbreken. Als verrassing kreeg hij hulp van Frans Bauer.

Om half 1 staat Tomas bij het Glazen Huis. Domien vraagt hem wat hij gaat doen. “Maar ik wist er stiekem al van en heb iemand geregeld.” Dan klinkt de bel. “Frans Bauer.” Daarna loopt er een lange polonaise, onder leiding van Frans Bauer en Tomas, richting de Mezz.

De polonaise komt bij de Mezz aan, daar wachten ze binnen nog even tot iedereen er is. Om half 2 gaat de wereldrecordpoging polonaise van start met een confettikanon, dat burgemeester Depla afvuurt. De grote zaal vult zich met een grote lange polonaise, waar ook alle wethouders uit Breda in meelopen.

De polonaise loopt met live muziek van Frans Bauer door de zaal, want dat moet vijf minuten onafgebroken om het te halen. Het is een groot feest in de Mezz. Tomas krijgt van de burgemeester een medaille en een Bredaas monopolyspel. “Omdat hij de kampioen van de dag is”, zegt Depla.

Na afloop van de polonaise vertelt Sylvie Smeets-Dirksen, de moeder van Tomas, dat de recordpoging niet gehaald is. "Er waren net niet genoeg mensen. Met carnaval gaat hij voor een herkansing." 

Wel behaalt Tomas zijn streefbedrag van €500. Nog voor de polonaise begint, krijgt Tomas van prins Peer d’n eerste uit Bavel €111,11 van de bavianen. Dit mag Tomas aan zijn totaalbedrag toevoegen.

Tomas zelf vindt de actie sowieso geslaagd. “Het is heel goed gegaan, ik vind het echt leuk.” Daarnaast zegt hij heel blij te zijn met alle mensen die hem hebben geholpen, zowel met de polonaise als met het organiseren van de actie.

“Ik vind het wel spannend om vanavond mijn opgehaalde bedrag naar het Glazen Huis te brengen.” Maar Tomas weet zeker dat het goed komt. “Toen ik er vanmiddag om half 1 was, vond ik het namelijk heel gezellig.