foto Colina Boeren/ImiraFoto
foto Colina Boeren/ImiraFoto

Succes bij onderzoek borstkanker in Amphia

Algemeen

BREDA - Na drie jaar onderzoek heeft chirurg in opleiding Maarten Beek mogelijk een methode ontdekt waar de lymfeklieren in de oksel gespaard kunnen worden bij borstkanker.

Beek deed dit onderzoek vanuit het Amphia, locatie Molengracht, in samenwerking met andere Nederlandse ziekenhuizen.

Het verwijderen van alle lymfeklieren is jarenlang als één van de hoekstenen van de behandeling van borstkanker gezien. Het nadeel hiervan is dat patiënten kans maken op gevoels- en bewegingsstoornissen en lymfe-oedeem, een opgezwollen arm.

De nieuwe chirurgische techniek die dokter Beek heeft bedacht heet ‘Axillary reverse mapping’. Dat is een methode waarbij een blauwe kleurstof in de binnenkant van de bovenarm wordt gespoten. Alle arm-lymfeklieren en onderlinge lymfebanen krijgen dan een blauwe kleur en de borst-lymfeklieren niet.

Deze arm-lymfeklieren kunnen dan selectief worden gespaard. Alleen de lymfeklieren waarbij kans op uitzaaiingen zijn worden verwijderd. Daarmee wordt de kans op lymfe-oedeem  verminderd, vermoedt de onderzoeker.

De behandeling gaat niet ten koste van de oncologische behandeling van de patiënt met borstkanker. Als de behandeling werkt dan kan het bijdragen aan een betere kwaliteit van leven bij borstkankerpatiënten.

De eindresultaten van het nu nog lopende onderzoek worden eind 2018 verwacht.