Een vroeg bezoekje aan het Glazen Huis op de Grote Markt, vrijdag 23 december.
Een vroeg bezoekje aan het Glazen Huis op de Grote Markt, vrijdag 23 december. Guido van der Kroef/iizzoo

Vroeg uit de veren voor Serious Request (foto's)

Algemeen

BREDA - Wie snel voor werk of school een bijdrage in brievenbus van Serious Request wil storten, moet vroeg uit de veren. Deze vrijdagochtend heeft zich rond acht uur al een eerste kleine groep rond het Glazen Huis verzameld.

Het is niet moeilijk een plek aan het hekwerk te veroveren, zo dicht mogelijk bij het glas, om alles wat er binnen het huis gebeurt te kunnen zien. De ochtendrust overheerst. Het verschil met het stampvolle plein van de avond ervoor kan niet groter zijn. Maar de sfeer blijft evengoed bijzonder. Dat is te merken aan de opgewonden stemming van de omstanders.

De Grote Markt is verder nagenoeg leeg. Mensen van de verkeersregeling op het plein en daaromheen hebben weinig te doen, al staat er bij het Veemarktpleintje al een sputterende chauffeur die met zijn auto niet verder mag. Op de Grote Markt is het voor een deel ook ‘business as usual’. Pal naast het Glazen Huis, in de Colonie zitten mensen achter hun laptop te werken.  Suppoosten regelen de doorgang door poortjes naar het Glazen Huis en de brievenbus, waarna via een vaste route langs de ramen de uitgang aan de andere kant gevonden kan worden. Het tempert het enthousiasme van de vroege bezoekers niet in het minst.

Doppio Espresso is een van de vroeg geopende etablissementen. Vanaf acht uur lopen de eerste  bezoekers binnen. De bar is de hele week ook al tot laat in de nacht open geweest. Tamara Marijnissen van Doppio ziet de drukte in de loop van de week toenemen. Vooral donderdagavond was het voor het eerst echt dringen geblazen. "De aanvoerende straten naar de Grote Markt stonden gisteravond vol met mensen. Je ziet dan wel dat het publiek vanaf elf uur zich wat mee door de stad begint te verspreiden.”

Net als voor veel andere horeca in het centrum is het voor Doppio een drukke week geweest. “Vanochtend voor half acht stond ik weer bij de deur om te openen. Toen ik zag dat er nauwelijks aanloop op het plein was, heb ik nog even gewacht. De laatste aangeschoten mensen zag ik nog van het plein verdwijnen.”

De komende avonden zal er zeker weer topdrukte op de Grote Markt en, zaterdag bij de slotmanifestatie, op het Chasséveld zijn. Voor wie de sfeer in het Glazen Huis moeiteloos van heel dichtbij wil proeven, is het devies om in de vroege ochtend te gaan. Zaterdag de laatste kans.

Bekijk foto's van de vroege vrijdag.