Logo bredavandaag.nl
Sneeuwtaferelen op de eerste sneeuwdag van het jaar.
Sneeuwtaferelen op de eerste sneeuwdag van het jaar. (Patty Gramser)
ongeval A58

Gladheid zorgt voor chaos op wegen rond Breda: 'Ga niet weg op'

BREDA - Meerdere ongevallen door gladheid zorgen voor een chaos op de wegen rond Breda. Door een geschaarde vrachtwagen bij knooppunt St Annabosch is de A27 zaterdagmorgen in alle vroegte richting Gorinchem grotendeels afgesloten.


Op de A58 tussen de knooppunten De Stok en Princeville is sprake van meerdere ongevallen. Volgens de VID gaat de snelweg mogelijk dicht vanwege de veiligheid. De A16 bij Zonzeel was tot ongeveer half acht dicht vanwege een ongeval met een vrachtwagen. De VID meldt dat er rond half negen al meer dan tweehonderd ongevallen gebeurd zijn in heel Nederland. Per minuut is er een melding van een ongeval.

VID on Twitter

Het KNMI gaf eerder al Code oranje af voor de gehele zaterdag. Ook weerman Nico Koevoets voorspelt een roerige zaterdag als het gaat om het weer. De sneeuwval van de nacht gaat over in ijzel.

Rijkswaterstaat is met alle materieel op de weg om de gladheid te bestrijden, maar waarschuwt dat het glad blijft. Naast strooiwagens en sneeuwschuivers zet Rijkswaterstaat ook de calamiteitenmachines in. "Deze bestrijden ijsplaten door een warme zoutoplossing (circa 60 graden Celcius) op het ijs te spuiten", aldus Rijkswaterstaat. Het advies luidt dan ook: "Houd rekening met zeer gevaarlijke rijomstandigheden: ga de weg niet op als dit niet nodig is."

Ondanks alle inspanningen van Rijkswaterstaat kan gladheid niet worden voorkomen. "Het bestrijden van ijzel is lastiger dan van sneeuw. De winterse neerslag bevriest zodra die op het koude wegdek komt en vormt een ijslaag bovenop het zout. Hierdoor kan er in een korte tijd een zeer glad wegdek ontstaan. Door de ijslaag vindt vermenging met strooizout niet direct plaats."

Mensen die met de trein willen reizen ervaren eveneens op meerdere plaatsen problemen. Zo rijden tussen Vlissingen en Roosendaal geen treinen door ijzel aan de bovenleiding. "De extra reistijd is meer dan 60 min", meldt NS. "Het is nog niet bekend hoe lang dit duurt." Ook tussen Rotterdam en Breda gaat het minder voorspoedig. Daar rijden wel treinen, maar is er vertraging.

Rijkswaterstaat on Twitter


FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief