Afbeelding
flickr

SP en PVDA willen lagere rente sociale kredietbank

Economie

BREDA - De SP en de PVDA willen dat Kredietbank West-Brabant het rentetarief verlaagt. Dat schrijven de fracties in een brief aan het college. De regionale sociale kredietbank zou daarmee het voorbeeld moeten volgen van kredietbanken elders in het land.

De gemeente Breda is aangesloten bij de Kredietbank West-Brabant. Die hanteert tarieven van 6 procent tot een bedrag van €2000 en 11,1 procent voor bedragen van €2500 tot 5000. Mensen met een sociaal minimum die niet terecht kunnen bij de commerciële banken, sluiten leningen af bij de sociale kredietbank.

Met deze tarieven kost een lening van vijfduizend euro over drie jaar 800 euro aan rente. Het feit dat kredietbanken vaak meer geld vragen dan commerciële banken heeft een discussie op gang gebracht over de kosten van deze leningen. De fracties wijzen erop dat de klanten van de kredietbank nergens anders kunnen lenen. De SP en de PVDA willen graag weten of de gemeente Breda ook een renteverlaging wil onderzoeken

Volgens de SP en PVDA verlaagt de gemeente Den Haag het rentetarief van de sociale kredietbank van 11,5 naar 2,3 procent. Ook Rotterdam en Den Bosch onderzoeken, evenals andere steden, een renteverlaging. Als overheden zelf lenen betalen ze vaak veel minder rente, zo’n 0,3 procent.