Afbeelding
Amber Kuijs

Pasar Malam maakt van winkelcentrum Hoge Vucht even Indonesië

Cultuur

HOGE VUCHT - Een stap in winkelcentrum Hoge Vucht en de geur van Indonesisch eten en wierook komt je tegemoet. Met Indonesische muziek op de achtergrond, stap je de wereld van het Oosten binnen. Van donderdag 26 tot en met zaterdag 28 januari is er de Pasar Malam, een Indonesische markt.

Bij de kraam van de SambalBerg, stelen - de naam zegt het al - heel veel potjes met sambal en zakjes met kruiden de show. “Onze sambals zijn keukensambals, dus ze komen niet uit de fabriek”, vertelt de verkoper. “Het zijn speciale recepten op basis van Surinaamse, Indonesische en Antilliaanse ingrediënten.”

Ook de bezoekers zijn authentiek. Mevrouw Apon komt speciaal naar Breda komt voor deze Pasar Malam samen met haar Indonesische familie. “Wij komen uit Venlo en gaan eigenlijk iedere Pasar Malam wel af. Voor ons is het normaal, het is de cultuur waar we uitkomen. Deze Pasar Malam is wel iets kleiner dan andere, maar de sfeer is zeker goed met de muziek en de geur van het eten.”

Een aantal kraampjes verderop staat een tafel met doorzichtige plastic zakjes, op het eerste oog onbekende, chips. Het blijken bananenchips van Evy’s Chips te zijn. “Wij maken onze bananenchips op een ambachtelijke Indonesische manier, maar je vindt ze ook op andere plekken in de wereld.” De verkoper is tevreden en komt volgend jaar terug: “Tot nu toe zijn mensen heel enthousiast.”

“Ik kom geregeld naar de Pasar Malam, het is best gezellig”, vertelt mevrouw Grim, die zelf in de Hoge Vucht woont. “Je ziet altijd wel iets dat je kan gebruiken.”

Bij Dapur Kecil straalt de kraam haast. Lekkernijen in alle kleuren van de regenboog liggen opgestapeld, zoals Kue Lapis, Lapis Surabaya en Koningskroon. “Alle producten die ik verkoop zijn Indonesisch en zoet. Het zijn allemaal zelfgemaakte producten. Dapur Kecil betekent kleine keuken. Alles wat ik maak, komt ook uit de kleine keuken.”

“Het is een speciale markt”, vertelt de verkoper van Dapur Kecil. “Het is prachtig voor de mensen, het is toch voor een speciale doelgroep. Er wonen hier veel Indische mensen uit de jaren 50 en juist voor die mensen is het leuk.”

Saskia komt er per toeval achter dat het de Pasar Malam in het winkelcentrum is. “Ik kom boodschappen doen, maar ben nu ook aan het rondneuzen. Ik ben wel vaker naar een Pasar Malam hier geweest, dat vind ik altijd wel leuk.