Kekse Straole. De Grote Optocht van 't Kielegat. De zon zorgde vooral de eerste uren voor een aangename kijksfeer.
Kekse Straole. De Grote Optocht van 't Kielegat. De zon zorgde vooral de eerste uren voor een aangename kijksfeer. Janet Olde Wolbers

Carnavalsoptochten Breda 2017 deze zondag op een rijtje

Algemeen carnaval

BREDA - Het is zover: het grote Carnavalsfeest barst weer los! Hossen op de Markt, verkleed als een konijn en tegelijkertijd genieten van de carnavalswagens die voorbij komen. BredaVandaag zet alle optochten in de gemeente Breda voor jou op een rijtje.

ZONDAG 26 FEBRUARI

Grote Optocht Boemeldonck (Prinsenbeek)
Op zondag 26 februari is Prinsenbeek the place to be. De Boemeldonckse optocht staat landelijk bekend om zijn hoge kwaliteit met carnavalswagen tot wel 11 meter hoog. Na het startsein van Prins Dionisius de Eenenvijftigste beginnen de wagens om 13.30 uur vanaf de Markt met de tocht door het dorp. Het thema dit jaar is ‘We geve dur kleur aon’. De prijsuitreiking begint vanaf 19.30 uur in de Drie Linden.

Optocht ‘t Aogje (Princenhage)
De optocht van ‘t Aogje barst los op zondag 26 februari om 13.11 uur met het traditionele marktprogramma. Op de Haagse Markt zal Prins Babbelonius zich op ludieke wijze aan de Aogse bevolking vertonen tijdens 'de lancering'. Om 13.30 uur begint de optocht voor een rondgang door de straten van ‘t Aogje. Vanaf 16.00 uur zijn de prijsuitreikingen in De Koe. Hier zijn ook nog andere activiteiten voor jong en oud.

Brakkensliert Kinderoptocht ‘t Kielegat (Breda)
In Breda is dan ook de Brakkensliert in volle gang. Om 13.30 uur beginnen de Kielegatse brakskes vanaf de Hoge Brug met de optocht door de binnenstad van Breda. Aansluitend aan de optocht opent het Chassé Theater om 15.00 uur haar deuren. Kinderen en hun ouders kunnen hier terecht voor een onvergetelijke middag vol leutige activiteiten.

Optocht Baviaonenland (Bavel)
De optocht in Baviaonenland start om 13.11 uur op het Kerkplein. De Baviaonen trekken door de straten van Bavel. Eerst komt de Kinderoptocht langs en direct daarna de optocht voor volwassenen. De prijsuitreiking van de kinderen begint om 19.11 uur en voor volwassenen om 20.11, beide in sporthal De Huif.

Optocht Bosuilendorp (Ulvenhout)
Op zondag 26 februari vanaf 14.00 uur vindt de optocht in Bosuilendorp plaats. Om 13.00 uur stellen de wagens zich op in de Molenstraat en rond 20.30 uur begint de prijsuitreiking in de Pekhoeve.

MAANDAG 27 FEBRUARI

Grote Optocht ‘t Kielegat (Breda)
Bredanaors kunnen op maandag 27 februari hun ogen uitkijken tijdens de Grote Optocht. Vanaf de Nieuwe Haagdijk barst om elluf voor één (12.49 uur) het carnavalsspektakel los. Vervolgens gaat het via de Haagdijk, de Vismarktstraat en Reigerstraat naar de Grote Markt, om via de Halstraat, Houtmarkt en de Ginnekenstraat, de Keizerstraat op te draaien. Daarna is het via de Oude Vest en de Vlaszak richting de Boschstraat, waar het hele feest eindigt. De Prinsenwagen van Prins Daan sluit de stoet af. Het thema dit jaar is 'Kunde maot’ouwe'. Om 16.00 uur begint in het Chassé Theater het Optochtbal, waarna om 19.00 uur de prijzen van de Kielegatse optocht worden uitgereikt.

Optocht Totdenringen (Teteringen)
De laatste optocht in de gemeente Breda is die van Totdenringen. Op maandag 27 februari om 13.30 uur start de eerste groep vanaf ‘t Sikkenplein (Willem-Alexanderplein). De prijsuitreikingen vinden plaats in de Dorpsherberg. De sikskes en sikkinnekes kunnen achteraf naar het Tienerbal in ‘t Web.

ZATERDAG 25 FEBRUARI

Kinderoptocht Boemeldonck (Prinsenbeek)
De Boemeldonckse Kinderoptocht is de eerste tocht der tochten in de gemeente Breda. Op zaterdag 25 februari om 12.00 uur bijt Prinsenbeek het spits af. Ruim 1.000 enthousiaste kinderen pronken met hun creaties tijdens hun eigen optocht. De prijsuitreiking vindt vrijwel direct na afloop plaats in de Drie Linden, waarna de kinderen kunnen genieten tijdens het Piepersbal of Kreeziebal.

Optocht Giegeldonk (Haagse Beemden)
Ook de optocht van de Haagse Beemden vindt plaats op zaterdag 25 februari. De Giegeldonkers beginnen om 13.30 uur vanaf winkelcentrum De Donk en trekken zo door de wijk richting ‘t Kraaienest. Daar begint de prijsuitreiking rond 17.00 uur en om 20.00 uur barst tevens het Giegeldonkse Carnavalsbal los.

Optocht ‘t Ginneken (Ginneken)
Nieuw in de lijst is de carnavalsoptocht in ‘t Ginneken. De optocht wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd op initiatief van verenigingen CC De Blauwe Kei en SGC ‘t Lestogenblik. Op zaterdag 25 februari om elluf over één (13.11 uur) start de optocht van 't Ginneken vanaf de Erasmusweg. Achteraf worden in het Gemeenschapshuis Erasmus de prijzen uitgereikt door de Baron van 't Ginneken.