Afbeelding
Rezidenz/Timpaan

Plan voor woonwijk op landgoed De Klokkenberg

Economie

EINDHOVEN - Op Landgoed De Klokkenberg zou in 2019 een woonwijk moeten verrijzen waar ongeveer 600 inwoners terecht kunnen. Ontwikkelaars Timpaan en Rezidenz Development willen het complex van de huidige eigenaar Wooninc overnemen.

In de plannen van de ontwikkelaars zou het hoofdgebouw horizontaal en verticaal gesplitst worden in circa 200 woningen van verschillende grootte en prijs. “De intentie is om ook mensen met een minder grote beurs mogelijkheid te bieden voor wonen op De Klokkenberg”, aldus de combinatie.

Meer artist impressions van de plannen

Volgens Timpaan en Rezidenz biedt de inrichting van het complex kansen voor het realiseren van een ‘brink’ als centraal gelegen ontmoetingsplek tussen hoofdgebouw en de kapel. Binnen de huidige bouwzones worden circa 120 eengezinswoningen toegevoegd in verschillende types, namelijk rij- en hoekwoningen, 2-onder-1-kap en vrijstaande woningen.

De verkaveling gebeurt op een manier die refereert aan het vroegere tuindorp. In plaats van eerdere plannen voor hoogbouw bevat het plan nu tien vrijstaande woningen. Voor ongeveer 35 woningen moet het huidige bestemmingsplan worden herzien. Verkoopprijzen zijn op dit moment nog niet bekend.

Woningbouwcorporatie Wooninc. uit Eindhoven wil het landgoed verkopen omdat het eerdere plan gericht op ouderenhuisvesting met zorg niet realiseerbaar is gebleken. De ontwikkelaars laten weten te streven naar duurzaam behoud van het rijksmonument. Het plan is donderdag aan de gemeente Breda gepresenteerd.

Op de valreep heeft zich ook nog een tweede potentiële koper bij Wooninc. gemeld met een bod dat verder (nog) niet onderbouwd is. Eind deze maand neemt Wooninc. een besluit over de twee opties die voorliggen, laat de corporatie weten. Wooninc. heeft al wel een woning aan De Dreef verkocht en is in gesprek met initiatiefnemers voor herontwikkeling naar wonen van het ketelhuis.

In de visie van Rezidenz en Timpaan wordt Rijksmonument De Klokkenberg het centrum van een nieuwe buurt van Breda op een eigen landgoed, ‘omringd door verschillende grondgebonden woningen voor verschillende doelgroepen; gezinnen, ouderen, jongeren, starters en doorstromers op de woningmarkt.’ “De buurt ontstaat zo op een organische wijze, zoals dorpen en steden van oudsher zijn gevormd vanuit kleine, op zichzelf staande ‘communities’.”

Landgoed De Klokkenberg krijgt daardoor ook voorzieningen, zoals bijvoorbeeld een huisarts, fysiotherapie, visagiste, kapper, wasserette, of een kinderdagverblijf. “Ook komen er recreatieve voorzieningen, zoals een grand cafe´ en een kleinschalige jachthaven. Allemaal gefaciliteerd door Bredase of regionale ondernemers. Het vastgoed komt in eigendom van de buurt zelf, georganiseerd in een vereniging van buurteigenaren.”