Afbeelding
Erik Eggens

Klokkenberg als nieuwe nederzetting in Breda

Economie

BREDA - De Klokkenberg moet als het ware een nieuwe nederzetting worden in Breda. Dat stelt Olaf Schoofs namens ontwikkelaars Rezidenz Development en Timpaan. Die nederzetting moet ontstaan ‘zoals vroeger een buurtschap of tuindorp groeide’.

Schoofs presenteerde afgelopen week de plannen voor de nieuwe wijk aan het Bredase college. “Wij geloven in een nieuwe context voor het complex. Het gaat niet alleen om het omvormen van het bestaande gebouw.”

Rezidenz en Timpaan willen de Klokkenberg overnemen van Wooninc. In 2019 zou begonnen moeten worden met de bouw. In het hoofdgebouw komen dan volgens de plannen zo’n 200 appartementen met daaromheen nog eens 120 eengezinswoningen toegevoegd in verschillende types, namelijk rij- en hoekwoningen, 2-onder-1-kap en vrijstaande woningen. Maar ook een huisarts, café en een kapper of kinderdagverblijf moeten wellicht een plek krijgen in de nieuwe wijk.

“Het moet echt een community worden”, stelt Schoofs. Hij geeft een voorbeeld. “Een gezin dat in een van de grondgebonden woningen woont en waarvan de ouders besluiten in een appartement te gaan wonen. Wij hebben in ons plan erg gekeken naar hoe de maatschappij werkt en dan je gemeenschappelijke belangen krijgt.”

De ontwikkelaars zijn niet over een nacht ijs gegaan. “We hebben in 2015 dit plan al ingediend bij de rechtsvoorganger van Wooninc., zorggroep Vitalis. Destijds zijn wij het niet geworden, omdat we geen onvoorwaardelijk bod deden.” Toen deze aanbesteding niks opleverde, raakten de partijen met elkaar in gesprek. “Daarna zijn we gaan praten met Stichting het Markdal en met een architect gespecialiseerd in Rijksmonumenten.”

Dat laatste was belangrijk. “Want bij sommige monumenten mag je nog geen detail wijzigen. In dit geval is dat anders, en gaat het vooral om het totaalaanzicht en het oeuvre van architect De Bever. Dat maakt verbouwing naar appartementen mogelijk.”

Rezidenz heeft - weliswaar op kleinere schaal - ervaring met het transformeren van historische panden. “In Waalwijk zijn we toevallig ook bezig met het transformeren van een complex van Cees de Bever, het Dr Mollercollege. Wij houden van dit soort uitdagingen die om visie en nadenken over een concept vragen.”

Voor Schoofs en co is het nu afwachten wat de gemeente van de plannen vindt. Ondanks een wijziging van het bestemmingsplan, zijn er geen grote obstakels denkt hij. “In de oude plannen was er toestemming voor de bouw van 441 wooneenheden, dat aantal halen wij niet. Ook gaan we geen appartementencomplexen bouwen en gaan we zoveel mogelijk uit van de bestaande landschapslijnen.”

Van de 42 hectare die De Klokkenberg groot is, gaat de combinatie er ongeveer 13 gebruiken voor de nieuwe wijk. “Een deel gaat naar stichting Markdal voor het herstellen van de natuurlijke loop van de Mark.”  

De bouw van de wijk zou volgens de initiatiefnemers al in 2019 kunnen starten. De Brabantse Milieu Federatie (BMF) heeft in een open brief aan de raad en colllege al laten weten negatief te staan tegenover de plannen. Zij zien niks in extra bebouwing buiten het bestaande monument, schrijven zij. "Verdere verstedelijking in een gebied waar de hoogste graad van bescherming voor natuur, landschap en cultuurhistorie  is afgesproken, is voor de BMF niet goed voorstelbaar. Uiterste terughoudendheid is dan ook noodzakelijk."