foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Noordelijke rondweg met drie hotspots in file topvijf Breda

Algemeen file

BREDA - De noordelijke rondweg is met drie kruisingen prominent aanwezig in de file topvijf van TomTom. Het gaat om de kruispunten bij de Belcrumweg, Kapittelweg en de kruising Tilburgseweg/Heerbaan. Op plaats één en twee staat de A58 tussen A16 en A27.

Een automobilist is in en rond Breda gemiddeld 22 minuten per rit extra onderweg dan nodig zou zijn. Dat blijkt uit de zesde editie van de jaarlijkse TomTom Traffic Index. Breda staat daar op plaats negen, met gemiddeld 19 procent vertraging.

De drukste dag in 2016 was 20 september, toen de EnecoTour Breda aandeed én NAC een vroege bekerwedstrijd speelde tegen VVV. Het verkeer op de gehele Noordelijke Rondweg stond daardoor uren vast en ook rond de singels was er geen doorkomen aan. NAC-voetballer Barker miste daardoor het begin van de wedstrijd en veel anderen vonden thuis de hond in de pot.  Die dag was er gemiddeld 34% extra reistijd in Breda over de hele dag. “Kortom, de vertraging lag die hele dag gemiddeld hoger dan tijdens een normale ochtendspits”, aldus de woordvoerder van TomTom.

Een rit in Breda leverde in 2016 gemiddeld 19% vertraging op door verkeersopstoppingen. Dat is 2% meer dan vorig jaar. In de ochtend- en avondspits loopt de vertraging op tot respectievelijk 33% en 41%. “Dat betekent dat iemand die dagelijks in de spits van en naar werk reed, vorig jaar 86 uur in de file heeft gestaan”, aldus TomTom.

“Opvallend is dat in vrijwel alle steden de verkeersdrukte afgelopen jaar is toegenomen. Dit gaat samen met een wereldwijde trend”, stelt TomTom. “Waarschijnlijk heeft dat te maken met de economie die aantrekt, waardoor het drukker wordt op de weg”, geeft een woordvoerder aan.

De cijfers van TomTom zijn afkomstig van gebruikers die live-traffic op hun device hebben. “De data van deze gebruikers wordt gebruikt voor de verkeersinformatie.”