Afbeelding
Boerke Verschuren

‘Sterrenstorm’ op Facebook rond ‘Boelke Velschulen’

Cultuur carnaval

GINNEKEN - De inmiddels jaarlijkse carnavalsombouw van Boerke Verschuren in het Ginneken was dit jaar wat minder spraakmakend dan afgelopen jaar. Dat dacht eigenaar Johan de Vos tenminste toen hij het café omtoverde tot ‘Boelke Velschulen’.

In 2016 zorgde de ‘Praktijk voor Ginnekologie’ voor veel ophef. De dame met gespreide benen met de deur op de plaats van haar kruis haalde de nationale media en riep niet alleen positieve reacties op.

Met het thema ‘Dit jaal kijken we nie zo nauw’ werd Boerke Verschuren dus even Boelke Velschulen, met lampions, gouden leeuwtjes en tempelachtige beelden werd het café voor de Ginnekenees een parodie op een Chinees restaurant. “Maar ook onze medewerkers lopen als chinees rond, de vrouwen als Geisha, mannen met stokjes in het haar”, lachte De Vos vooraf.

Boerke Verschuren krijgt in Breda de lachers op zijn hand. “Het is wat publieksvriendelijke dan vorig jaar”, gaf  De Vos aan. Totdat iemand op een pro Sylvana Simons-pagina de oproep deed om ‘Boelke’ met een ster te waarderen vanwege discriminatie.

De Vos reageert op zijn Facebookpagina met een statement. “Wij als Boerke Verschuren betreuren het echt enorm dat bepaalde groepen mensen onze voorgevel aangrijpen om vanuit de kern van een gedachte (een heel onschuldig) thema het volledig de andere kant op te trekken en alles op racisme te schuiven”, schrijft hij.

“Dit kan én mag ook vooral niet de bedoeling zijn van de carnavalsgedachte. Die gedachte waar wij als kinderen mee groot gebracht zijn, onschuldig maar met een knipoog carnaval vieren met of zonder thema.”

Hij stelt te hopen dat de Carnavalsgedachte nooit verloren gaat. “En dat jullie de oprechte intenties achter dit thema begrijpen en niet meegaan in de mensen met de 1 ster beoordelingen en hun tijdsverdrijf om er alles aan te doen om de indruk te wekken dat dit enkel en alleen racistisch bedoeld is en daar willen wij het voor nu bij laten!”

Zijn oproep vindt in het Bredase al flink gehoor. Inmiddels heeft een fiks aantal Bredanaars ‘Boelke’ gewaardeerd met vijf sterren. Inmiddels heeft de kroeg meer dan 500 recensies, waarvan 435 vijfsterren recensies en 65 éénsterrecensies.